НАСА пројектовала нову супер ракету која може да долети на Марс

Europress/AFP

У САД су извршене најопсежније припреме у вези са полетањем најбрже ракете која је до сада пројектована. Само један пробни лет дели човечанство од освајања Марса.
НАСА је стигла до озбиљне прекретнице када је у среду успешно извршено земаљско опитовањe најјаче ракете носача (Space Launch System - спејс лонч систем - СЛС) која је пројектована у Сједињеним Америчким Државама ( Јута ), пише Вашингтон пост. Према плановима НАСЕ ова врста ракете (ракета акцелератор) ће омогућити космонаутима да  први пут у историји слете на површину  Марса.




У среду је извршен први од два предвиђена опита и ако све прође по плану, ракета ће бити транспортована у свемирски центар Кејп Кенеди на Флориди. Треба нагласити да је овај опит извршен да би се симулирале високе температуре приликом лансирања ракете, а на другом опиту, који ће бити извршен 2016. године, биће испитана издржљивост ракете на ниске температуре.

Према оцени стручних органа, током два минута испитивања ракета дужине 54 метара и снаге 22 милиона КС (више од 16 милиона KW прим.прев.), бљувала је ватру и беспрекорно радила у хоризонталном положају на тзв. пробном столу. "Колико год да је то могуће, тест је био савршен", рекао је један од стручњака.


Поред четири погонска мотора, ове две акцелераторске ракете ће из Земљине орбите избацити скоро 100 метара дугу СЛС ракету, а пробни лет по садашњим плановима је заказан за 2018. годину, изјавили су представници за штампу НАСЕ. Као и за време опита ракете ће радити два минута и обезбедити више од 75 посто потребног потиска. Лет ракете у свемир са посадом очекује се 2021. године.


Извор: A Marsra is elrepíthet a NASA új szuperrakétája 
За Ћирилзиовано и СРБИН.ИНФО са мађарског превела Габријела Ђошић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!