Кремљ: Покушај САД да попују папи је "велика одговорност"

Руски председник Владимир Путин и папа Франциско у Ватикану 10. јуна, 2015. (Ројтерс / Алексеј Николски / РИА Новости / Кремљ)

Током разговора, папа Франциско и Владимир Путин су се дотакли питања Украјине, рекао је портпарол руског председника, и истакао да  је савет САД о томе какве забринутости треба истаћи био напад на суверенитет и покушај поповања папи.

Само неколико сати пре састанка руског председника Владимира Путина и Његове светости папе Франциска, амерички амбасадор при Светој Столици Кенет Хакет је охрабривао папу да заузме оштрији став према Владимиру Путину. Тачније, Хакет је рекао да би Ватикан "могао да више истакне забринутост о проблемима са територијалним интегритетом". "Можда је ово прилика да Свети отац приватно истакне такву забринутост", рекао је Хакет. Папа Франциско је "сигурно" упознат са насиљем у Украјини и није несвестан кризе, додао је амерички амбасадор.
Међутим, у току једносатне приватне аудијенције са руским председником, папа је имао неутралан став. Он је тражио више хуманитарне помоћи, коју Русија већ пружа, и позивао на мирно решење кризе преко мапе пута Минска 2.

"Потврђена је важност повратка климе дијалога и да се све стране обавежу на спровођење Минског споразума", каже се у саопштењу Свете столице. Такође је есенцијална посвећеност решавању озбиљне хуманитарне ситуације, укључујући обезбеђивање приступа хуманитарним агентима и уз допринос свих страна прогресивној релаксацији у региону."

Потез Вашингтона са очигледном намером да се ометају разговори и утиче на спољну политику друге државе осудио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

"Ово је очигледан покушај сузбијања суверенитета других држава" рекао је Песков за руске медије. "Руски председник се никада са тим није слагао, а сада се категорички противи."

Поповање или чак "претварање да се има право на поповање римском папи је свакако "нова ствар" у међународној дипломатији, али и "велика одговорност", истакао је Дмитриј Песков.

Путин и папа Франциско су "темељно" дискутовали о бројним питањима. Разговарали су о опасности коју радикални ислам представља за хришћанске заједнице у Сирији, и размотрили заједничке вредности које уједињују православље, католичанство и друге светске религије.

Током приватног сусрета у библиотеци апостолске палате, Путин и папа су разменили поклоне. Председник Путин је Франциску поклонио вез који приказује Храм Христа Спаситеља, а папа утзвратио медаљоном са анђелом мира који доноси правду и солидарност.

Ово је био други сусрет папе Франциска и Путина. Њих двојица се боре за сличне конзервативне вредности у свету који се брзо мења, и деле забринутост због нових претњи хришћанству. Током њиховог последњег сусрета 2013. године, Путин и папа су разговарали о опасности с којом се хришћани суочавају на Блиском истоку у рукама радикалних исламиста.


Извор: РТ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Коментари