САД планирају да са Исламском државом запале Средњу Азију (ВИДЕО)

Пред вама је прилог састављен од видеа производње спољнополитичке редакције сајта South Front, преведеног транскрипта који смо допунили неким линковима и вести агенције ТАСС.


Средња Азија је поприште дугогодишњег геополитичког сукоба, који сада прелази у активну фазу претећи да уништи мир читавог региона. Ситуација се погоршава у Туркменистану, Таџикистану, Узбекистану, Авганистану и Аутономном ујгурском региону Синкјанг у Кини.


У Синкјангу је 2014. године у крвавом терористичком нападу убијено 37 цивила. Пре тога су авганистански талибани водили борбе за контролне пунктове и територију на туркменистанско-таџикистанској граници. Сада су се усредсредили на правац југ-север: од Герата до Кандахара. То је планирана рута Трансавганистанског гасовода (ТАПИ) и аутопута A1. Исламска држава је све присутнија на авганистанско.туркменистанској граници. Туркменски граничари су имали бројне жртве, сведоци јављају о масовним погубљењима одсецањем главе.

Појава америчког "питомца", таџикистанског пуковника Гулмурода Халимова у пропагандном видеу Исламске државе 27. маја најежила је Средњу Азију. Командант јединице таџикистанске специјалне полиције обећава да ће водитиџихад насиљем. Исламска држава и други страни борци, вероватно Исламски покрет Узбекистана оперишу на јужним границама Таџикистана. спорна територија под називом Горно-Бадахшан има дугу и отворену границу са Авганистаном, Киргистаном и Кином. Ситуација је напета и у Узбекистану, погођеног серијом терористичких напада. Терористичке групе које оперишу у региону снабдевају се углавном из Авганистана.

Једиона сила способна да одржава безбедност и мир у региону је Организација за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ), војни савез којег предводи Русија и у коме су још Јерменија, Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Белорусија, уз подршку Кине и Ирана. Русија и Кина се против тероризма, сепаратизма и екстремизма боре и преко Шангајске организације за сарадњу (ШОС), фокусиране на пружање безбедности земљама чланицама које се суочавају са претњама својој безбедности и стабилности. ШОС предлаже мере како би се осигурала безбедност граница држава чланица у случају напредовања радикалних група.

Милитанти тренутно припремају напад на Туркменистан из два правца, Мурхабе и Аму Дарје. Напредовање из правца Мурхабе угрозило би гасно поље Галкиниш. Напредовање милитаната од Аму Дарје би угрозило читаву инфраструктуру за снабдевање Кине гасом из Туркменистана: Багтирјалик поље на левој обали Аму Дарје и прелазе преко реке. Због компликоване ситуације на домаћем фронту у Авганистану, Исламска држава и талибани вероватно не планирају интервецију пуног обима, међутим, на територију Туркменистана ће систематски вршити упаде. Такве околности вероватно ће зауставити развој пројеката Трансавганистанског и Туркменско-кинеског гасовода.

И Таџикистан је у опасности. Највероватније акције милитаната су заузимање Бадахшана, напад на Хорог, интервенције у области Хатлон, заузимање пограничних насеља и упади у Курган-Тубе. И упада у Киргистан из правца Тахар-тавилдара-Гарм. Још једна могућност је да милитанти изазову масовне нереде и успоставе независну исламску државу у Бадахшану. Или да почну са блокирањем водоснабдевања Туркменистана нападима на Каракумски канал.

Јасно је да ће авганистанско-туркменистанско-таџикистанско-узбекистанска граница бити поприште безбедносне и хуманитарне кризе у региону. Један од главних разлога за то јесте присуство САД и НАТО-а у Авганистану и Ираку. Као последица деловања Вашингтона, те државе су постале базе терориста, често наоружаваних од САД и и обучаваних од америчких инструктора. У међувремену, једини успех који је постигла коалиција против Исламске државе је то да је ова заузела још више територија у Ираку и Сирији.

Унутрашња ситуација у Таџикистану и Узбекистану је опасна због ниског животног стандарда, необразованости и неповерења спрам власти. Амерички луткари ове факторе искоришћавају за своје циљеве преко разних невладиних организација.

Није никаква тајна да САД хоће да доминирају светом. Америка користи сваку прилику да једним ударцем убије две муве. главни геополитички противници су јој Кина и Русија. План Сједињених Америчких Држава је да Средњу Азију запале пламеновима тероризма, сепаратизма и екстремизма.

Користан линк: ЗМАЈ ГЛЕДА КА ЗАПАДУ: Кина и Централна Азија (Анализа) | СРБИН.ИНФО

Извор: Foreign Policy Diary 'Central Asia' - Advance of ISIS - SouthFrontSouthFront


ТАСС: Исламска држава саопштила да хоће да дестабилизује ситуацију у Заједници независних држава (ЗНД)


© Archive/Militant website via AP

Исламска држава оснива своје ћелије у разним регионима света и отворено саопштава да намерава да дестабилизује ситуацију у ЗНД и Средњој Азији - рекао је у среду директор Федералне службе безбедности Александар Бортњиков.

"Желео бих да скренем пажњу на процес активирања и ширења утицаја зоне међународног тероризма. Исламска држава тренутно у својој сржи ствара ћелије у различитим регионима у свету и отворено изјављује да намерава да дестабилизује ситуацију у ЗНД и Средњој Азији", рекао је Бортњиков на свечаној седници поводом 15-годишњице оснивања Центра за борбу против тероризма ЗНД.


Извор: TASS: Russia - IS states it wants to destabilize situation in CIS — Russian Federal Security Service

За СРБИН.ИНФО изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!