Кинеских "три не"


Народна Република Кина је ових дана издала своју девету Белу књигу о питањима националне безбедности. У неким земљама се мисли да су непријатељи Кине Вашингтон и Токио и да се Кина против њих бори заједно с Москвом. Зато се Кина решила да разјасни - да не улази у савез с Москвом, не делује против САД и не покушава да се освети Јапану. Садашња стратегија Кине заснива се управо на тих "три не".

Не савезу са Русијом. Важно је напоменути да иако Москва и Пекинг шире сарадњу и имају идентичан став о потреби за мултиполарним светом и регионалном стабилношћу, до тачке да изводе заједничке војне маневре, две земље радије развијају разнородно партнерство које неће бити у облику војног савеза.

Не сукобљавању са САД. Председник НР Кине Си Ђинпинг је много пута истакао да је Тихи океан "довољно велики" и за Пекинг и Вашингтон", и изражавао наду да ће бити могуће да се успостави однос заснован на узајамном поштовању и разумевању, и лишен сукоба и супротстављања. Истовремено, Кина не превиђа америчко војно присуство на читавом Тихом океану. Међутим, Си Ђинпинг је за очување регионалног поретка створеног после Другог светског рата и није против америчких база у Јужној Кореји и Јапану, или америчких интереса на Пацифику.

Кина не гледа да се свети Јапану. Природно, Пекинг вређа фалсификовање историје и на опрезу је због настојања јапанских десничара да обнове милитаристичку традицију земље. Истовремено, Кина схвата да је њен највећи приоритет привредни развој, што сарадњу са Јапаном чини неопходном. Настојања да се освети Јапану не би водила ничему добром.

Сигурно да има пуно Кинеза супротних погледа на ова три питања. Такође је очигледно да би то била некоректна, чак и примитивна, политика. Важно је да се са овим земљама односи развијају на основу "три не". Умереност у свему: пријатељство са Русијом, али не до мере одбрамбеног савеза, што би довело до сукоба са САД и Јапаном. Против јапанског милитаризма, али без глупих потеза који би наштетили економској сарадњи са јапаном. Када су у питању САД, Пекинг једноставно не жели да постане највећи непријатељ Америке.

У стварном животу, лако је неступити у савез с Русијом, али избећи конфронтацију са САД или несветити се Јапану је компликованије. Међутим, међународне проблеме је лакше решавати ако им се приступа хладне главе. Дакле, немојмо заборављати на "три не", трудимо се да их проширимо на цео свет.

Џ. Хоук: И политика Русије је заснована на слична "три не": не савезу са Кином, не освети Немачкој (ту је Русији лакше него Кини, кинеска војска никада није ушла у Токио...), неконфронтацији са САД и ЕУ. Али, за плес је потребно двоје, није важно само шта Москва и Пекинг желе. С обзиром да је садашња стратегија Запада иста она староставна стратегија економске и политичке експанзије, већ то је довољно да се сва та "не" претворе у "да". У догледно време.


Аутор: микле1
Изворни текст на руском: Три "НЕТ" Китая - не заключать союз с Россией, не противостоять США, не мстить Японии | Насправді
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!