Може ли Русија да за пар дана заузме околне државе? Може, али...


Разни западни политичари, званичници и свезналице у последње вереме све чешће спомињу како би Русија балтичке државе могла да заузме за пар, а да јој за Пољску треба три дана. Кренимо с тиме да су са правне тачке гледишта такве изјаве инвалидне. Постоји принцип пресумпције невиности према којем нико не мора да се правда и не може бити проглашен кривим пре него што му се кривица докаже. Али тај принцип никада није важио за Русију. Подразумева се да је Русија (или руска влада) крива, чињенице и докази нису потребни. Јер "Руси су зло", а Русија "Империја зла".

Нема чињеница о инвазији или припремама за инвазију, али постоје закључци о могућој инвазији. Што значи да Русију треба "пацификовати".

Дозволите да направим једну паралелу. Барак Обама у кући сигурно има кухињске ножеве. Хипотетички, тим ножевима би могао да побије нешто својих комшија или пролазника. Је л' би могао? Могао би. Према томе, Барака Обаму треба изоловати или, још боље, Барака Обаму треба напасти дроновима и гађати ракетама.

Логика је апсолутно иста. Некада је такве оптужбе биле могуће прочитати једино у СФ романима, али сада их износе званичници НАТО-а, евробирократе и политичари из "особито независних" држава које Америка држи на кратком повоцу.

Па, Бог с њима, хистерици увек имају проблема са логиком и узрочно-последичним везама. Зашто би Русија, нека наведу ма и један ваљан разлог, желела да заузме, на пример, балтичке државе?

Коме требају балтичке државе? Шта тамо има вреднога? Привреда им је практично уништена, а Балтик хладан и прљав, није баш згодан за рекреацију, не да се то поредити с Кримом и Сочијем. Русија је забранила чак и увоз њихових папалина. Лука Клајпеда одумире због недостатка руског терета (јер Русија преферира своје луке, то је и јефтиније и родољубивије), а другог терета нема, нити ће га бити. Чега има? Има неколико милиона хистеричних русофоба и СС фетишиста. То нам не треба, и да платите.

Никоме не требају и нико неће сиромашне балтичке државице на самрти. Можда оне чезну да их неко освоји и поново им изгради индустрију и инфраструктуру, али нема више блесавих. Нека их, само нек се исељавају и наставе са депопулацијом, неће то дуго трајати.

Исто важи и за Пољску. Коме је нуде на освајање? Пољске колеге су ми послале један чланак о плановима њихове државе за евакуацију функционера и официра у случају руске инвазије. Али шта тамо има толико корисног и вредног да би инвазију оправдало? Јабуке? Русији не требају пољске јабуке, али они се мучени толико труде да их прошверцују као белоруске и парагвајске да су нам царинике до очајања довели.

Путин "сања" да заузме Украјину!? Да, то му треба - 35 милиона гладних уста, од којих бар пола русофоба са узнапредовалом шизофренијом, а остало незапослено или у пензији. Украјина је врећа без дна, ни за себе хране нема, уништила је индустрију, неће да ради, и преплавиле су је наоружане психопате - пљачкаши бензинских пумпи са РПГ-овима. Хвала лепо, нека то вама.

А Крим? Е, Крим је нешто друго. На Криму човек може лепо да се одмори, а и од војно-стратешке важности је. И никада није био стварно украјински. Огромна већина становништва се увек сматрала и сматра Русима, и желела и жели Крим као део Руске Федерације.

А ви остали, ви Украјинци којима се привиђа руска инвазија - коме ви требате? Европа вас не жели, то је одавно јасно. Путин чак није хтео да чека да Јацов зид буде готов и узео је да диже свој, не би ли спречио да после неизбежног банкрота и пропасти "вољене" им домовине хорде избеглица преплаве Русију. Зашто "вољене"? Зато што, према последњим истраживањима, пола Украјине сања да напусти Украјину, а питање безвизног режима је једно од најважнијих за мајданитски део украјинске популације.

Америчка освајања имају економску основу. Американци су у Ираку да покраду нафту, у Авганистану да гаје дрогу, напали су Либију да почисте милијарде с њених банковних рачуна, итд, итд. Али ја не видим разлога за руска освајања. Русија би могла да споменуте земље заузме можда и брже него што НАТО мисли, али зашто, чему? Због територија? Земље имамо толико да једва постижемо да развијемо и то што имамо. Требају нам природни ресурси? У томе не оскудевамо, природних ресурса има за многе будуће генерације. Што се мене тиче, ја бих можда хтео да имам блистави НАТО ум једног Бридлава и државничку визију Грибаускаите, али... Али нека, сачекаћу да кажу штогод паметно.


Аутор: Александар Роџерс
Изворни текст на руском: alexandr_rogers - Россия может
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!