Гем, сет, меч: Иран

Напомена: Пред вама је прилог састављен од два чланка из истог извора и, у великој мери, на исту тему. Али све што је у вези са тим делом има реперкусије на читав свет...


Извор: Iran, Saudi Arabia, and the Middle East's 30 year war » The Spectator

Рат


САД су за 11.9. окривиле сунитске џихадисте и ту неосновану оптужбу искористиле као изговор да нападну и авганистан и Ирак. Ненамерна последица: у Ираку је сад на власти највеће племе - шиити, а у Авганистану су уништени талибани, највећи непријатељ Ирана на источној страни

Гем, сет и меч: Иран.
Захваљујући грешци САД на Блиском истоку, Иран је сада највећа сила у региону, са Ираком практично додатим својој сфери утицаја. Поврх тога, САД сада хоће да се помире са Ираном, после деценија узајамног непријатељства. Инвазија на Ирак је резултирала распламсавањем шиитско-сунитског сукоба, који је мање-више "национал-социјалиста" и секуларни диктатор Садам умео чвстом руком да зауздава. Сада се тај шиитско-сунитски сукоб проширио на читав Блиски исток: Ирак, Сирију, Либан, Јемен и Бахреин.

Постоје две земље којима силно смета овакав развој догађаја: Саудијска Арабија и Израел.

Обе земље би радије гледале САД у традиционалној улози на блискоисточној позорници, у корист и саудијског и израелског режима. САД и Иран су априла ове године у Лозани постигли споразум о неширењу нуклеарног оружја. Али Израел и саудијска Арабија не страхују само од иранског нуклеарног оружја, већ и конвенционалног.

Саудијска Арабија је раније водила веома опрезну спољну политику, у ствари, углавном ју је поверавала Сједињеним Америчким Државама. Не више. Саудијска Арабија је сада успаничена и мисли да мора да интервенише у суседном Јемену, у корист антихутијевских снага и свргнуте прозападне владе.. Али без копнених снага, та операција има мало шанси на успех. Хутији су по започињању интервенције чак повећали територију под својом контролом. Саудијска Арабија је сада толико фокусирана на Иран да занемарује опасност од Исламске државе и Ал Каиде, које су саопштиле да желе да сруше краљевину и "ослободе" Меку и Медину - при чему Иран не показује никакве знаке агресије према Саудијској Арабији. Можда је саудијски режим скривено суицидалан и не смета му да постане део Исламске државе / Новог Османског царства? Можда, али сигурно упоредиво са понашањем европских земаља које свој суверенитет предају Европској унији?

Извор: Tehran-Riyadh Security Committee, a Good Way to Reduce Iran-Saudi Tension

Иран се повезао на свеевроазијску нафтну дистрибутивну мрежу

 

Извор: ETH - Center for Security Studies - Center for Security Studies (CSS)
"Русија већ следеће недеље може да почне са увозом сирове нафте из Ирана, у оквиру споразума "роба за нафту", изјавио је ирански министар енергетике Биџан Намдар Зангане... "Добар део ће бити за готовину, новац ћемо користити за куповину робе од Руса."... Ирански извоз нафте је после увођења међународних санкција пао за 50%. Санкције су пооштрене 2011. године због иранског нуклеарног програма.... Зангане је рекао да је о споразуму 3. јуна у Бечу разговарао са руским министром енергетике Александром Новаком, чија земља планира да купује "знатно мање од 500,000 барела дневно" - за готовину, коју ће онда Иран трошити на руску робу, укључујући челик, пшеницу и нафтне нуспроизводе." - Russia Set to Start Iran Crude Imports Under Oil-for-Goods Deal - Bloomberg Business

Deep Resource: Уклањање санкција после успешног завршетка "нуклеарних разговора" значи да је Ирану сад "sky is the limit" (небо граница). Иранска нафта преко руске мреже гасовода може да се испоручи на свако место у Евроазији, пре свега Европи и Кини, нема потребе за поморским линијама које контролише Ратна морнарица САД.

Извор: Oil Pipelines | Phil Ebersole's Blog  
Извор: Energy Charter: Cross-border Pipelines    
"Стратешка елипса" обухвата 70% светских резерви нафте и гаса. Извор:ETH - Center for Security Studies - Center for Security Studies (CSS)


Извор: Deep Resource, чланци Saudi Arabia’s Widening War и Iran Connected to All-Eurasian Oil Distribution Network
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Коментари