Да ли смо добили алтернативу антибиотицима?

Др Марк Кук (Фотографија љубазношћу Универзитета Висконсин-Медисон)

Многи научни продори, укључујући и открићe пеницилина Алекандрa Флемингa, су се десили случајно, стицајем околности. Исто важи и за нове технологије којe би једног дана моглe да заменe употребу антибиотика у сточарству, а можда чак и код људи, за разне патогене клице при инфекциозним обољењима дигестивног тракта.

"Покушавали смо да животиње направимо осетљивије на болести, тако да бисмо могли да нађемо замену за антибиотике", каже др. Марко Кук (Mark Cook) , професор наука на Универзитету Висконсин-Медисон. "Имали смо одговор у нашим рукама све време."

Показало се да одговор, Интерлеукин 10 (ИЛ-10), протеин који је нека врста "искључивача"  имуног система, може бити манипулисан од бактерија тако да caм инумитет животиње буде угашен пре него што га микроби нападну. Кук и његов сарадник, Јордан Caнд (Jordan Sand) су открили како да онемогуће ИЛ-10 унутар црева, места одакле потичу највећи број инфекција.

"Оно што смо открили је да када хранимо антитела Интерлеукинa-10, блокира се низ инфекција код живине и стоке. Наша антитела окрећy прекидач на начин који дозвољава имуноми систем да убије микробe ", каже Кук.

Истраживачи су вакцинисали кокошке носиље за стварање антитела ИЛ-10. Имунитет пролази у њихова јаја, која су затим суше и распршују на сточнy хранy.

Y највећем тестy до сада коришћено јe 300,000 пилића храњених ca анти-ИЛ-10, што је за резултат имало да су животиње у потпуности заштићене од кокцидиозе, честе дијареје код домаћихм животиња. Тестови који укључују мањи број узорка у већем броју стоке су такође били позитивни, према истраживачима.

"Наш рад је показао предности у лечењу кокцидиозе и других протозоa, цревних глиста и инфекцијa код говеда и оваца, и респираторних болести код говеда и телади. Постојe подаци о другим приступима са другим бактеријама, укључујући и оне који инфицирајy људе", каже Кук.

Према Кyкy, "врло је вероватно" да ова технологија може имати примену и у хуманој медицини, јер ако  "може да се покаже да технологија дејствује код пилића и крава,  дејствоваће и код људи."

Кук и Санд су радили на пројекту од 2011. године. Они су добили средства од Фондације за истраживање алумни Висконсина (Wisconsin Alumni Research Foundation) и покренули компанију  Ab E Discovery LLC, за комерцијализацију технологије. Кук каже да и даље треба да "више сазнамо о самом механизму, јер то је сасвим нов приступ, тако да још увек има много тога да буде откривено академски, док истовремено помажемо произвођаче да остваре своје циљеве". 

До открића је дошло у време када се појављују бактерије резистентне на антибиотике -  "супербактерије". За њиховy појавy се окривљују многи фактори, и лекари који превише преписују антибиотике пацијентима, претерана употреба антибактеријскиx производа као што су средства за дезинфекцију руку и употреба лекова у пољопривреди, посебно за нетерапијскy стимулацијy раста.

Кук сматра да је "пољопривредна индустрија била веома пажљива y употреби антибиотика" и да је неправедно окривљена за проблем који није створила. Ипак, проблем постоји и потенцијална алтернатива која би могла смањити употребу антибиотика би био велики напредак."

 "Док ја ово пишем, прави се анти-ИЛ-10. Анти-IL-10 може да буде највеће откриће свих времена у вези са контролом одређених инфекција. Мислимо да је истог значаја као и откриће антибиотика за стоку и људе", каже Кук.

Само време и нова истраживања ће показати да ли је Кук претерао у својим изјавама.


Аутор Ендрју Амелинкикс
Извор: A New Alternative to Antibiotics? - Modern Farmer
Превод: Др мед. Јасмина Вучић-Пеев за Ћирилизовано, СРБИН.ИНФО и СРБски ФБРепортер

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!