Украјински тенковски батаљон одбија да извршава наређења и хоће кући (ВИДЕО)


Војници 2. батаљона 17. тенковске бригаде Украјинских оружаних снага су у видео поруци председнику Петру Порошенку рекли да више неће извршавати наређења својих команданата

Тенкисти су председника позвали да се позабави "анархијом у војсци", рекли му да њихова јединица ове године ниједном није ротирана, и да је командант бригаде, када му је свега било доста, "само слегао раменима и отишао на одмор" - јављају РИА Новости

"Ј... нам се за претпостављене, као што се њима ј... за нас - игнорисаћемо њихова наређења, а своје оружје нећемо предати, немојте покушати да нас разоружате. Прихватамо да нас демобилизују и у том случају оружје ћемо сами предати, али ако покушају да нам га отму силом, онда ћемо се против њих борити", саопштили су војници.



Тенкисти су се пожалили и на лошу опрему.

"Погледајте како смо обучени. Изгледамо као бескућници", рекли су војници, напоменули да их помажу једино волонтери, и: "Ако нас је у марту било 50% вољних да остану у војсци, сада је таквих 0%."

Шести талас украјинске мобилизације започео је у јуну. Украјинске власти планирају да у војску пошаљу још 100-150 хиљада људи. Порошенко је 25. марта потписао наредбу о повећању Оружаних снага Украјине на 250 хиљада припадника. Међутим, младићи се масовно противе мобилизацији, одбијају да служе војску. Избегавање војне обавезе, и емигрирањем (само у Русији има 1,2 милиона војно способних Украјинаца), сада је широко распрострањена појава. Кијев је реаговао повећањем казни, сада се за избегавање служења у Оружаним снагама Украјине може добити тешка робија.

Коментар Џ. Хоука:  Сукоб на истоку све више личи на лажни рат с краја 1939. и почетком 1940. године, који је био погубан по морал француске војске, која би се, да су војници били тек мобилисани и пуни патриотског заноса, вероватно боље показала, да није целу зиму и пролеће 1940. била приморана да чучи у утврђењима Мажино линије - без обуке и са војницима дуго раздвојеним од породице. Сада нешто слично видимо и код УОС. На окупу може да их одржи једино борба. Рат даје осећај сврхе, чак и некакав морални подстицај, нарочито онима који су успели да себе убеде да се боре против васцеле руске војске. Дебакл код Дебаљцева је морал украјинске војске умањио, али не у критичној мери - бригаде УОС нису просто "отишле кући". Шта више, морал се лако могао обновити да је прекид ватре пратила озбиљна обука и осавремењивање опреме. Али тога није било. Зато су, по свему судећи, УОС данас далеко слабија сила од оне с краја зимског похода.

Извор: Fort Russ
Превод с руског на енглески: Џ. Хоук
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!