Нема никаквог споразума о програму помоћи Грчкој


Сваки уредник, аналитичар и коментатор који устврди да је "постигнут споразум о програму помоћи Грчкој" - лаже.

Грчка НИЈЕ постигла споразум о помоћи, нема га на било који начин и у ма ком облику. Оно што се ЈЕСТЕ десило је то да се грчки премијер сложио да покуша да грчки парламент усвоји програм драконске штедње (у чему је успео, о томе овде, а текст пред вама је објављен 15.07. у 09:47 - прим. прев.).

Ако то учини и ако грчки парламент усвоји такав програм онда ће почети ПРЕГОВОРИ (а не одмах споразум) о томе да ли ће или неће Грчка примити још један програм помоћи.

Простије речено, Грчка има три дана да пристане на програм штедње по коме ће Европској унији предати имовину у вредности 25% свог БДП-а ...  када могу да отпочну РАЗГОВОРИ (а не спровођење Споразума) о могућем трећем грчком програму помоћи.
Чак и ако Грчка на то пристане (нека се влада онда помоли , с обзиром да је 61% грчких грађана гласало против споразума који није био ни приближно тако оштар пре само две недеље), парламент Немачке ће морати да обезбеди мандат којим  се канцелар Ангела Меркел овлашћује да са Грчком преговара о новом споразуму.

Дакле, не само да нема споразума, него и грчка и немачка влада тек треба да буду овлашћене да ОТПОЧНУ преговоре.

А и онда, чак и ако Грчка пристане на програн сурове штедње и немачки парламент да одобрење да Немачка може да преговара о новом споразуму... две земље ће тај споразум тек требати да изпреговарају.

Најзад... чак и ако успеју да га постигну (што је мало вероватно, с обзиром да су у последњем кругу преговора једва успевале да се ма у чему сложе), споразум мора да одобри НЕМАЧКИ ПАРЛАМЕНТ.

Све горе наведено су чињенице, али медији нас убеђују да је споразум већ постигнут. Није. Уствари, спразум није ни на видику, нема га на било који начин и у ма ком облику. Преговори о новом пакету помоћи би у најбољем случају могли да ОТПОЧНУ за пар недеља. А тада ће за преговоре требати још четири недеље.

Дакле. чак и ако се све горе наведено спроведе, споразум би могао да буде постигнут тек за шест до осам недеља - У НАЈБОЉЕМ СЛУЧАЈУ.

Да поновим, свако из медија ко каже да је споразум већ постигнут - лаже.
Вредност акција од тога зависи... па ако у тим безбројним преговорима потребним да би се прогурао још један програм помоћи Грчкој било шта крене наопако - БЕРЗА ЋЕ ПОТОНУТИ.


Ћирилизовано: Зиро хеџ је објавио овај текст без потписа физичког, али са потписом правног лица: Phoenix Capital Research. И служи, нескривено, промоцији финансијских услуга "Феникс капитала", од којих је једна и наведена на крају текста. Нећемо је ни превести, ни пренети, мада бисмо радо честитали лицу које је дошло на идеју да чланком овакве вредности огласи оно што продаје.

Извор: News Flash… There is No Greek Bailout Deal | Zero Hedge
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!