Правда.Ру: У Европи направљен такмац прегледачу Тор

Фото: Архив Правде.Ру

У Европи се тренутно ради на софтверу аналогном Тору, који омогућава анонимну комуникацију. Нови систем ће имати већу брзину од свог прототипа.

У развоју учествују швајцарски и британски стручњаци. Успели су да открију како да уклоне несавршености Тора, као што је нагли пад брзине при већем порасту броја корисника.

Алтернатива под називом Хорнет ће моћи да податке преноси великом брзином, до 93Гб у секунди.

Софтвер Тор је направљен у САД и обухвата систем прокси сервера. Технологија обезбеђује анонимно сурфовање интернетом и друге спречава да знају и прате вашу локацију.




Ћирилизовано: Овај текст иначе сјајне руске приватне медијске куће Правда.Ру је добар пример колико незнање може бити опасно, нарочито у рукама "седме силе". Укратко:

- И прегледач "Тор" и систем прокси сервера "Онион" су производ Истраживачке лабораторије Ратне морнарице САД
. Ако верујете да га је америчка влада поклонила свету да би безбедније могао да користи интернет, онда, што рече Мајкл Риверо, "јавите се, имам да вам продам Садамово оружје за масовно уништење". А ако се и даље не дате убедити, има још из истог, добротворног ратног, извора, све уз упутство за коришћење.

- Руском новинару је ваљда близу памети да ће и производ вазда неовисне Швајцарске (последњи пример њима познат нека буде хапшење функционера УЕФА-е по америчком наређењу, ако већ не знају за Дорина) и Велике Британије служити истој сврси: шпијунирању оних који мисле да могу да заметну трагове на мрежи и агентском раду својих плаћеника у другим земљама.

- Руски новинар би требало да буде упознат с разлозима с којих су овакви производи на тапету његове владе, до те мере да се чак нуди новчана награда за утврђивање корисника Тора (ако је веровати Гардијану, а он не лаже под обавезно: терористи ИД у Русији немају разлога да се клоне оних који стоје иза Тора, већ напротив, јер средство и јесте намењено "слободарима" налик њима).

Најзад, лепо би било када би се руска штампа мало више бавила и пропагирањем и преслишавањем своје ИТ индустрије. Јер како је могуће да сила ранга Русије нема свој прегледач, већ својим крсти Јандекс прегледач, продукт заснован на америчкој прегледачкој машини (Хромијумовом блинку, дакле производу Гугла), на чијем развоју ради и норвешка Опера и тек је, ако је уопште, изашао из бета фазе - а што корисник линукса не може без истраживања знати јер га се обавештава да се стрпи, на линукс верзији се још ради?




Извор: High-speed Tor competitor created in Europe - English pravda.ru
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано
-

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!