Гилад Ацмон: Дозвољава ли јеврејска вера паљење цркава?

Гилад Ацмон (Извор: От Извора)
Коментаторе савремене јеврејске историје често збуњује нетрпељивост секуларних Јевреја према незнабошцима. Посебно збуњује степен јеврејског "револуционарног" насиља према хришћанству, нарочито црквама. Није тајна да је бољшевизам спалио многе цркве. Интернационална бригада је следила сличан образац у Шпанији (1936). Доказана је чињеница да је јидиш био лингва франка (лат. lingua franca) Интернационалне бригаде која је формирана после таласа паљења цркви од стране републиканаца. Такво варварство није спречило со јеврејске левице да похита у ослобађање Шпаније у име "интернационализма". Па ипак, историјски, ово варварство никада није било довођено у везу са рабинистичким јудаизмом.

До сада. У јеврејској држави, ортодоксни Јевреји пале цркве, и то раде у име Торе и у складу са својим тумачењем јеврејске вере. У необично одважном чланку, Ynet  је јуче открио да је Бенци Гофштајн, поглавар Лехаве, јеврејске организације која се бави спречавањем асимилације у Светој земљи, рекао да без икаквих дилема подржава паљене цркава и 'кућа идолопоклонства". Гофштајн сматра да је паљење цркве по јеврејском закону легитиман чин. Десничарски активиста је то изјавио на летњем семинару у Јерусалиму.

На панелу семинара учествовали су истакнути рабини и политичари, а водио га је рабин Аба Турецки. Током жестоке дебате око статуса хришћанских цркава у Израелу, жигосаних као 'куће идолопоклонства",Гофштајна су упитали: "Да ли подржавате паљење цркава у Израелу, да или не?" Гофштајн је одговорио да подржава, позивајући се на одлуку Мојсија Мајмонида да цркве треба палити. "Јесте ли за Мајмонида или против њега?", поставио је Гофштајн реторичко питање.

Присутни рабин Моше Клајн није успео да изнесе јудаистички контрааргумент, али је покушао да Гофштајна убеди да своје мишљење задржи за себе. "Ви сте испред камере и снимају Вас. У овој земљи у рукама полиције то значи да ћете бити ухапшени." Гофштајн је одговорио: "То је последња ствар која ме брине. Спреман сам да лежим у затвору 50 година због истине."

Касније је Гофштајн покушао да демантује (снимљени) извештај и казао да је он само цитирао Маимонида у халахској расправи (Халаха, јеврејски правни систем - прим. прев.). Али остаје отвореним питање - да ли је анимозитет према "гојима" нов јеврејски секуларни феномен или је заиста саставни део Јудејске мисли? Да ли је то ционизам корумпирао Гофштајново јеврејство или је Мајмонид заиста препоручио својим јеврејским следбеницима да пале 'куће идолопоклонства"?


Аутор: Гилад Ацмон
Извор: Burning Churches Is Legitimate Under Jewish Law — Gilad Atzmon
Избор и превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!