Sputnik International: Пољски медији објашњавају зашто су Пољаци најрусофобнија нација на кугли земаљској

© AP Photo/ Czarek Sokolowski

У чланку за онлајн новине "Виртуелна Пољска" под називом "Зашто Пољаци мрзе Русе више од било кога", колумниста Аманда Сивек подсећа на налазе Истраживачког центра "Пју" који показују да 80 одсто Пољака има антагонистички став према Русији, у поређењу са само 15 одсто оних "који и даље на нашег источног сусједа гледају са симпатијама".

Са своје стране, Сивек све већу русофобију међу Пољацима приписује расту политичких тензија између две земље. Новинарка наводи налазе пољског Центра за истраживање јавног мњења (ЦБОС), да је још 1993. године "само" 56 одсто Пољака имало негативан став према Русији.

Сивек додаје да су ове бројке деценијама биле релативно конзистентне, пре него што су се драстично погоршале прошле године. Сивек сугерише да су руска "агресија" у украјинској кризи и ''страх Пољака да ће их Русија напасти" били узрок порасту непријатељског расположења према Русији у Пољака.

Ријући по историјским коренима пољског анимозитета према Русији, Сивек цитира члана Пољске академије наука професора Хенрика Доманског, који непријатељство Пољака према Русији образлаже делимично последицама "историје односа [између две земље] - "свим тим поразима и несрећама што нам их је Русија наносила и изазивала током многих векова. Под руском влашћу, борили смо се против економске заосталости дуги низ година. Пољаци то савршено добро памте, већ дуго година имају и износе такав став према Русији."

Шта више, Домански указује да "Пољаци и даље вјерују да је наш сусјед на другом, нижем ступњу уљудбе."


Мржња Пољака према Путину преноси се на Русију

Констатујући да је "антагонизам Пољака према Путину чак и већи него према Русији, да руском председнику не верује 87 одсто испитаника, Сивек цитира професора Маћеја Раса са Института за међународне односе Варшавског универзитета, који каже да су "Пољску сада заиста обузела антипутиновска осећања".

Рас сугерише да Пољаци "негативан став према Путину преносе на руску државу и, у мањој мери, на руски народ. Овакав приступ проистиче из чињенице да руско друштво увелико подржава Путинове поступке, посебно у контексту његовог ривалства са Западом. Кад би Руси према Путину били критички настројени, или бар неутрални, осећања Пољака [према Русима] би била другачија."

Рас мисли да Пољаци не воле Путина из неколико разлога. "Пре свега, зато што је скренуо Русију на курс веома различит од западног модела развоја, како у унутрашњој, тако и у међународној политици. Ми овде говоримо о свеприсутности корупције у економском моделу Русије. Шта више, Путин је јасно ставио до знања да ће Русија остваривати своје интересе, чак и ако је то против Запада, што значи и против Пољске."

На крају, Рас за "Виртуелну Пољску" рече да су "Пољаци и раније имали негативно мишљење о лидерима Русије и СССР-а. Тако је било под царевима, под совјетским генералним секретарима, тако остаде и за Путина."

Све у свему, за разлику од 1990-их и 2000-их, када је изгледало да се пољски политичари и друштво помало стиде што их Европа сматра русофобима, данас се пољски медији и политичка средина том "титулом" не само поносе, већ русофобију одлучно експортују у иностранство, чак и у саму Русију.


Ћирилизовано:

И не задржавају се само на медијским изразима русофобије и антируској пропаганди. Ево најновије вести: Ми не желимо да будемо тампон зона - нови пољски предсеедник тражи више НАТО војске / ‘We don’t want to be a mere buffer zone’: New polish president calls for more NATO troops — RT News

Мада се чује и понеки глас разума. Такође јутрошња вест: Члан Европског парламента из Пољске планира да посети Крим и позива на више трговинске размене са Русијом / Polish EP Member Plans Crimea Visit, Calls for More Trade With Russia / Sputnik International

А имајући у виду шта је Истраживачки центар "Пју", и порекло му без обзира како се сада декларише, ево и споменуте анкете:

Извор: Opinion of Russia Largely Unfavorable

Извор: Sputnik International
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!