Пуковник Касад: Преглед војне ситуације у Новорусији на дан 31. авуста 2015. године


Укупна војна ситуација

И на крају лета, војна ситуација у Донбасу је сложена. Стране су размештене и обе говоре да се непријатељ припрема да крене у офанзиву, а сукоби се настављају, углавном на кључним местима, при чему артиљерија и даље има главну улогу.

Покушаји Украјинских оружаних снага (УОС) да изведу мале офанзивне операције на фронту, јужно од града Доњецка, генерално, непријатељу нису донели успех, и ова врста активности је крајем месеца незнатно смањена. Изјаве вођства Доњецке Народне Републике (ДНР) о областима  концентрације украјинске војске и потенцијалним правацима главних напада очигледно су приморале украјински генералштаб да измени своје планове, што је већ довело до покрета трупа иза линије фронта. Али, активност УОС у правцу Волновахе је приморала команданте Новоруских оружаних снага (НОС) да пошаљу појачање.

Све у свему, прошлу недељу су обележили низ малих тактичких успеха Новоруских оружаних снага и већи губици непријатеља, али је општа стратешка ситуација углавном непромењена.

Укупна политичка ситуација

Почетком јесени, политичка и дипломатска ситуација око ДНР и Луганске Народне Републике (ЛНР) и даље је скоро на мртвој тачки. Разговори у Минску и комуникација између Путина, Меркелове и Оланда нису довели до великих промена у реализацији политичког решења на основу Минског споразума. Као и раније, главни проблем је различито разумевање тачака Минског споразума, што, у контексту структурног антагонизма између САД и Русије, чини дипломатско решење сукоба немогућим.

Питање избора у Донбасу и Украјини постепено је дошло у први план, али и то одражава колико стране различито разумеју споразум. [ДНР је заказала локалне изборе за 18. октобар, а ЛНР за 1. новембар.] ДНР и ЛНР желе да одрже изборе у складу са својим законима, који не омогућавају учешће украјинским политичким странкама. У Украјини је одлучено да избори неће бити одржани на територијама ДНР и ЛНР које су окупирале Украјинске оружане снаге, а Француска и Немачка су истовремено Москви поручиле да је сценарио избора у ДНР и ЛНР неприхватљив. Ове изјаве су биле пропраћене претњама новим санкцијама, ако се прекорачи та "црвена линија". У овом тренутку, стране настављају да се припремају за паралелне изборе у Украјини и народним републикама, што ће консолидовати све дубљу поделу Донбаса и Украјине.

Што се тиче војних тачака Минског споразума, ставке о уклањању тешког наоружања и прекиду ватре још увек нису испуњене, а код размене ратних заробљеника, која је управо обновљена, нема договора о размени "сви за све".

У принципу, "минско-нормандијски" формат који се користи последњих шест месеци не може довести до успостављања мира у Донбасу. Обе стране у сукобу га користе тек као покриће за различите војно-политичке акције.

Ситуација на фронтовима у ДНР и ЛНР

Као и раније, главно се дешава на територији ДНР. Већ прилично дуго, број напада и сукоба у ЛНР је знатно нижи него у ДНР, због чињенице да су главне снаге обе стране распоређене на фронтовима у ДНР и да ту очекују дејства противника.

Ипак, недавно је дошло до постепених "територијалних освајања" у ЛНР, где су НОС од УОС преотеле део територије Спартака и Жабункова. Такви успеси имају више пропагандни значај, јер не доводе до значајних промена оперативне и тактичке ситуације.

На територији ДНР, упркос садашњим гранатирањима и борбама у близини Доњецка и Горловке, оно главно се дешавало јужније. Активности УОС у правцу Волновахе од почетка августа су довеле до низа битака и сукоба у реону Нове Ласпе, Старогнатовке и Бело Каменке. Почетни тактичке успеси УОС су до средине месеца испарили, али су, како се ближио крај августа, довели до низа болних застоја. Разлог за то је врло једноставан - видевши активност УОС у том правцу, команда НОС је послала резерву са и додатним артиљеријским снагама, па су јединице УОС које су покушале да остваре успех постале преслабе за задатак.

Појачавање  артиљеријских група НОС је повећало губитке непријатеља, јер су борци обавештајних служби појачали чете, тактичке групе и рутинско гранатирање на фронту. Највећи успех је био пребег 40. територијално-одбрамбеног батаљона (бившег батаљона "Кривбас"), који је био изложен концентрисаној артиљеријској ватри Новоруских оружаних снага и изгубио доста људства: према различитим проценама, од 21 до 27 људи је погинуло, више десетина рањено. Војници су после бежали са положаја и остављали опрему и муницију (према неким изворима, НОС су заузеле положаје неколико артиљеријских дивизиона и заробиле више оруђа). Ово је показало да се нестабилне јединице УОС под озбиљним притиском могу натерати у стампедо.

Ипак, овај тактички успех НОС није довео до озбиљних промена положаја на фронту. УОС су примиле болну лекцију, и смањиле активност у овој области. Узимајући у обзир губитке код Мариупоља и у сукобима близу Старогнатовкоја, непријатељ је прошле недеље имао до 50 погинулих и више од 120 рањених. Највеће губитаке су му нанели минобацачи и хаубице Новоруских оружаних снага.

У принципу, евидентно је да ће без слања механизоване јединице у битку и гомилања артиљерије у кључним областима обема странама бити тешко да остваре значајан напредак.

Такође треба напоменути да је ДНР почела да смањује број команданата у позадини, што указује да је команда НОС самопоуздана и да не верује да ће УОС бити у стању да спроведу операције које би могле да поремете комуникације у позадини. Позадински команданти, који су имали важну улогу 2014. године, сада су мање потребни, иако је мало вероватно да ће их се градови на линији фронта отарасити.

Ситуација у селима Луганска на првој линији фронта, Шастју и Славјаносербску, је непромењена. Хистеричне гласине на обе стране да УОС планира да Шастје или напусти или тамо аранжира рат са "Ајдаром" су углавном остале интернет-гласине. Шастје се још увек сматра једним од кључних чворишта одбране на северолуганскогом фронту.

Главне резерве су и даље лоциране северозападно од Славјаносербска и на Криму. Конфигурација групе је офанзивна.

Све у свему, Бахмутки остаје најповољнија локација за обе стране да уђу у офанзивне операције у Луганску - у овој фази, терен и време такав правац фаворизују. Терен фронта код Новотошковскоје, Попаснаје, Светлодарског лука има тенденцију да чува позициону природу борбе, иако непријатељ још увек очекује активност група НОС на правцу Артем и Артемовск-Дебаљцево.

Трендови

Садашњи тренд вредан спомена је што СУ УОС напустиле терористичку тактику гранатирања градова ДНР и ЛНР на првој линији фронта, и што су гро гранатирања помериле ка положајима НОС - очигледно због пацки Украјини од Европе. Гранатирање положаја НОС не привлачи толико пажњу медија и јавности, тако да позициона активност у потпуности задовољава захтеве одржавања сукоба ниског интензитета.

Такође треба поменути да је крајем августа дошло и до смањења броја извиђачких упада, због знатних губитака и незадовољавајућих резултата. После ограничених успеха крајем јула - почетком августа, када су УОС успеле да користећи такву тактику заузму нешто земљишта у неутралној зони, Новоруске оружане снаге су се адаптирале и у другој половини августа узвраћале ефикасније.

Закључци

У принципу, с обзиром на тренутну "дипломатску ситуацију", рат ће се, као и раније, наставити. Основа оружаних сукоба биће позициона борба; обе стране ће тражити могућности да покажу активност на тактичком нивоу, припремајући се за офанзивне и контраофанзивне операције. Офанзива је алат за повлачење из дипломатског ћорсокака, и зато ће Кијев бити у све већем искушењу да изборе у ДНР поремети интензивирајући борбе. У овом тренутку, офанзива је компликована ствар за хунту са вишеструким фрактурама [што се огледа и у међусобним сукобима присталица режима на улицама Кијева 31. августа], са "проваљеним" плановима УОС, и притисцима ЕУ да се конфликт замрзне и спречи нова ескалација. Почетком септембра ће доћи до  још једног покушаја да се борбе преведу у фазу сукоба ниског интензитета и да се смањи број напада. [Меркелова, Оланд и Путин су 30. августа позвали на нови прекид ватре од 1. септембра, пред нови састанак Контакт групе у Минску 8. септембра.] Овде ће много ће зависити од Кијева и Вашингтона, који могу бити несклони плановима Берлина за реструктурирање сукоба.

ПС. Треба додати да је, док сам ово писао, објављено да ДНР и ЛНР не признају закон о децентрализацији којег је Порошенко провукао кроз Врховну раду - не одговара ономе што је потписано у Минску.


Аутор: Борис Рожин
Изворни текст на руском: Обзор военной ситуации в Новороссии на 31 августа - Colonel Cassad
Превод на енглески: Грег Батерфилд
Извор: Overview of military situation in Novorossiya, August 31 | Red Star Over Donbass
Избор и превод: Ћирилизовано за Србин.инфо

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!