War News Update: Неће бити Трећег светског рата

Билал Ердоган са умереним главосечама

Турска већ два месеца упозорава да ће обарати руске авионе. Ситуацију је искомпликовало то што Турска део ваздушног простора Сирије сматра својим "тампоном", заштитом од повређивања сопственог ваздушног простора... што изазива недоумицу шта Турска мисли где су јој границе.

А и развој догађаја на терену иде у корист сиријске владе, а на штету Турске. Турски савезници су опкољени и/или поражени (види претходни пост), а подршка Русије курдским снагама у њиховом рату против Исламске државе је изазвала гнев Анкаре која те исте курдске снаге сматра за претњу сопственом суверенитету. Руско бомбардовање  нафтних постројења и камиона- цистерни Исламске државе - а нафта се углавном извозила у Турску - озбиљан је финансијски ударац за неке Турке. (Изгледа да је највише заболео Ердогановог сина, погледати овде; и зета, погледати овде - прим.прев.)

И? Шта сад?

Прво, неће бити Трећег светског рата... Не паничите: То што је Турска оборила руски војни авион неће покренути Трећи светски рат / Don't panic: Turkey shooting down a Russian warplane won't start World War 3. Али криза је сада постала веома озбиљна и биће још гора. Турци ће отрчати у НАТО и тражити да их се помогне и заштити, а већ су наговестили да ће се можда позвати на "клаузулу о заједничкој одбрани". Очекујем да ће бити реакције НАТО-а, иако невољне. Француска жели (и треба јој) сарадњу Русије у борби против Исламске државе, а последња ствар која Обами треба на истеку председничког мандата је погоршавање војне ситуације која би могла да се претвори у фатални сукоб са Русијом.

Руски одговор је лако предвидети, биће... дупло! Руси ће наставити да помажу сиријски режим, јачаће своје снаге у Сирији, и наставити са дипломатским настојањима да се изнађе начин за заједничку борбу Русије и европских и арапских земаља против Исламске државе. И јасно ће ставити до знања да ће, када лете њихови војни авиони, а осете се угроженим од авијације неког другог, неког с ким немају споразум о координацији - као што имају са Израелом, Ираком и Јорданом - одговорити на примерен начин. Стога се не бих изненадио ако би амерички ваздушни удари по циљевима у Сирији били "стављени на чекање"... ако већ и нису. А можда ће одступити и Турска, јер одлично зна да би у сукобу са Русијом извукла дебљи крај како год окрене.

Али најинтересантније је како су на данашње обарање руског авиона реаговали Израел, арапске државе, Курди и Иран: мук. Турској... та тишина све говори. Нема подршке за оно што је Турска данас учинила, и не бих се изненадио да се Турцима приватно поручује да одступе.

И још нешто. И Турци и Руси ће се сабрати око својих влада. Зато се немојте чудити ако следећа анкета покаже да Путина подржава 95% народа.

Извор: WNU
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!