Српско удружење "Ћирилица" Београд: Позивница за представљање књиге "У паклу Милосрдног Анђела"


Књига „У ПАКЛУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА“ је још један допринос спречавању заборава, догађаја из 1999.године, односно НАТО агресије на СРЈ.

Кључни циљ аутора није био хронолошки опис дешавања, већ сами аспекти који су претходили војној интервенцији, јасној класификацији исте као агресија, начину вођења рата (стратегија тзв. „прецизног рата“), врсти употребљеног (међународним конвенцијама забрањеног) оружја и ономе што је свакако данас занемарено, а то су несагледиве последице по еко-систем и здравље становништва Србије, региона, али и Европе.

Први пут су публиковани поједини подаци из преко 100 различитих западних извора, који доказују сву монструозност креатора и извођача операције НАТО.

Јасна сазнања, пре свега војно-политичког врха САД о последицама осиромашеног уранијума, проверавана у тајности 50 година

на сопственим грађанима, презентована су кроз документе и изјаве савременика. Такође, цитирани су најважнији извештаји организација УН и домаћих институција, који потврђују значајну, нанесену штету, као и последице. Студије о енормном повећању, пре свега малигних болести након 1999. и другим штетним утицајима на здравље људи, загађењу читавог еко-система су сада доступне најширој читалачкој публици. Сваки извор је прецизно цитиран, означен у фусноти и омогућава непристрасну оцену.

На крају је сублимиран закључак рецезента, једног од најпознатијих српских физичара нуклеарне енергетике мр Драгољуба П. Антића, а тиче се основних мотива, разлога и циљева агресије НАТО, пре свега САД.

Лектуру текста урадио је књижевник, дипломата, бивши министар иностраних послова РСК, Слободан Јарчевић.

Документи су прикупљани и селектовани више од три године, књига је написана на 206 страница, формата B5 са 48 фотографија, факсимила и графикона у прилогу.

Аутор је Зоран Д. Вранешевић, савременик догађаја, бивши официр, активиста српских ветеранских организација, писац преко 400 ауторских прилога, објављеном књигом ратних мемоара и уредник сајта „Патриотски фронт“.

Прво издање је штампано на 16. годишњицу НАТО агресије у априлу 2015 (издавач: “Биндер” Београд и УРВСЗ “Патриотски фронт”), а књига је успешно промовисана на међународном конгресу Светског савеза ветерана у Бугарској, као и на Сајму књиге у Новом Саду. До сада су уприличене промоције у Српској читаоници у Сомбору и на 60. Београдском сајму књиге.
За Српско удружење "Ћирилица" Београд

пуковник авијације у пензији
Милорад Ђошић-пилот, члан УО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!