Данас – вијек од рођења Бранка Ћопића

Данас се навршава тачно сто година од рођења једног од најзначајнијих српских књижевника Бранка Ћопића.

Branko Copic Данас   вијек од рођења Бранка Ћопића

Најомиљенији дјечји писац у некадашњој СФРЈ рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, у Босанској Крајини, која је тада била дио Аустро-угарске монархије.

Нижу гимназију је завршио у Бихаћу а учитељску школу је похађао у Сарајеву, Бањалуци и Карловцу. Философију и педагогију студирао је у Београду.

Бранко Ћопић спада међу најплодније писце српске савремене књижевности. 

Почиње опитовање на четвртом Ми-38

Фотографија Ми - 38 са веб-сајта "Руски хеликоптери"
Први лет четвртог по реду средњег усавршеног прототипа транспортног хеликоптера фабрике Мил, Ми-38 изведен је 16. октобра, 2014. године у Казању, на хелидрому Казањ, који је саставни део тог руског хеликоптерског завода.
Четврти прототип (ОП- 4) број 38014 направљен је као варијанта Ми-38-2 и покреће га усавршени руски млазни мотор, Климов ТВ7-117В. За разлику од претходних прототипова Ми-38, ОП-4 има увећане прозоре као и усавршену заштиту горивног система. Овај хеликоптер се сматра као стандард за будућу производњу Ми-38с. 

Евроазијски економски савез је стварност

Евроазијски економски савез почео с радом.

Русија, Белорусија и Казахстан прелазе на нови ниво интеграција. У земљама ЕЕС је покренуто слободно кретање роба, услуга, капитала и радне снаге. Све стране треба да обезбеде координирану политику у кључним економским сферама. У 2016. години би требало да успоставе и јединствено тржиште лекова.

Седиште Евроазијске комисије ће бити смештено у Москви, финансијско регулаторно тело у Алма ати, док ће Евроазијски суд бити у Минску.