Пуковник Касад: Љубазна Црноморска флота


Адмирал Касатонов у веома информативном интервјуу открива неке детаље операције "љубазних људи".

Када се полуострво поново ујединило са Руском Федерацијом, "Љубазни људи" и "Крим је наш" су постали нови руски брендови. Ускоро, већ идуће недеље, биће прослављена прва годишњица уједињења. За уједињавање са Русијом је гласало више од 80% Кримљана.

Руска Црноморска флота је после тога почела да се појачава новим бродовима, авионима, обалским системима. Армијска група је значајно појачана. Задатак постављен Министарству одбране био је да група буде самодовољна. Уредник РИА Новости Сергеј Сафронов је о процесу решавања тог проблема разговарао са адмиралом у пензији Игорем Касатоновим, који је био командант Црноморске флоте у периоду 1991-1992. године.


Адмирал Игор Касатонов и вођа понуне у Севастопољу Алексеј Чали
Игоре Владимировичу, како се догодило да моћна Црноморска флота буде практично уништена?

Најважнији циљ наших противника је 1991. године био је уништавање наше војске. Уништен је појас стратешке одбране, седам војних области, три групе снага, три стратешке команде су нестале. Туркестанска војна област, на пример, бројала је 400,000 људи, група у Украјини - више од 700,000 хиљада, група на Балтику - више од 350,000 људи.

Совјетска армија је 1991. године имала 3,5 милиона припадника. Два милиона је нестало. Све групе снага које су остале на територији нових држава су пренете тим републикама. Тако је Црноморска флота завршила у независној Украјини. Руска влада је показала неразумну великодушност и политичку кратковидост. Све се по флоту могло завршити трагично, да није било свести морнара Црноморске флоте, њиховог незадовољства, воље команданата и чињенице да морнари нису прихватили нову заклетву на оданост. То је био протест, чак и побуна. И не толико против Украјине, пре против Русије.

На Ганимеду, највећем месецу Сунчевог система, вероватно постоји огроман океан

Ганимед снимљен са сонде "Галилеј"
Огроман океан који је десет пута дубљи од свих океана који постоје на планети Земљи, налази се на Ганимеду, Јупитеровом месецу, који је највећи у оквиру Сунчевог система. Слани океан, смештен је између дебеле ледене коре на површини  и каменитог слоја у унутрашњостиизјавили су представници за штампу америчке свемирске агенције НАСА, ослањајући се на недавно добијене податке са свемирскогког телескопа Хабл.

Астрономи су још седамдесетих година прошлог века посумњали да се на овом месецу, који је још 1610. године открио Галилео Галилеј, може налазити океан.


Галилеј“ летилица америчке свемирске агенција НАСА, осам година је истраживала Јупитер и његове месеце, а шест пута се приближила Ганимеду.  У 2002. години сонда је потврдила постојање магнетног поља, што уствари потврђује претпоставку о постојању океана.


На Ганимеду постоји поларна светлост (Аурора)

Недавна истраживања свемирског телескопа Хабл, помоћу УВ зрака, показала су да, слично као и на Земљи, на половима Ганимеда такође постоји појава феномена поларне светлости, што је последица постојања магнетног поља. Треба нагласити да је Ганимед под дејством магнетног поља Јупитера и ако се мења магнетно поље на планети мајци, мења се и поларна светлост ма месецу, изјавили су јуче представници НАСЕ на конференцији за штампу.


Најава трибине "Не псуј Бога, брате Србине"

Јавила су нам се наша браћа из Удружења Свети Стефан Архиђакон. Они не псују Бога и моле све Србе да то не раде. Вероватно Вам се понекад омакне, а ја се увек сетим мог друга Меде из Трстеника који ме је опоменуо. Због Меде и добрих другара, а наравно и још лепших школских другарица објављујемо позив уз речи великог Владике, које су нам послали момци из Удружења  Свети Стефан Архиђакон.
 
Милорад Ђошић
 
Свети Владика Николај је говорио да се српски народ ничега не треба стидети  као псовке, и да мало који народ тако страшно псује као наш.
Наредна трибина ће бити посвећена узроцима и последицама ове душепогубне навике.