Зар у Русију не треба позвати и косовске Србе?

21. век: Жуте траке за Србе
Званични представници Европског јеврејског конгреса су на састанку 19. јануара 2015. године од руског председника Владимира Путина затражили да побољша ситуацију јеврејске заједнице у Европи. Председник Путин је европске Јевреје, и оне које су отишли из СССР-а, позвао да емигрирају у Русију.

Према јеврејским представницима, европским Јеврејима прети антисемитизам, нарочито муслиманских имиграната са Блиског истока.

Зар не би требало да позив руског председника важи за све етничке групе, верске мањине и друге, све који се у Европи суочавају са сличним или још горим животним условима и терором у својој родној земљи и властитој средини? На пример, и за косовске Србе?

Европски Јевреји више не живе у гетима (први је успостављен у Венецији 1535., други у Дубровнику...), али Срби на југу Косова и у Косовској Митровици ( исто као римокатолици у Белфасту) животаре у тако стварном гету да се неки чак боје да их не убију локални муслимани Албанци, да се крећу без пратње међународних мировних снага, у продавницу и болницу морају оклопним колима... Неки су у знак протеста почели да носе жуте траке.

Албански муслимани су светиње православних Срба на Косову рутински нападали и рушили када су кренули у чишћење "хришћанског елемента" и исламизују Косова: од јуна 1999. године до данас подигнуто је више џамија него за свих 400 година отоманске окупације.


Најсуровији погром над косовским Србима је спроведен током три ‘kristallnacht", од 17. до 19. марта 2004. године. После погрома, на Косову је остало само око 100,000 Срба, који у великој већини (око 90,000) живе на северу покрајине, делу који није под управом Приштине.

Косовски Срби су 2011. покренули кампању за добијање руског држављанства, чак су хтели да емигрирају у Русију. Нису привукли пажњу Путина. А опет, Русија и Руси имају много више заједничког са Србима него са Јеврејима. Шта више, Катарина Велика је Србима дала посебну територију у Русији - Нову Србију.

Сада је ту Новорусија.


О аутору:  Др Владислав Сотировић је професор на Институту политичких наука Универзитета Миколас Ромерис у Виљнусу, Литванија.  Овај текст је написао наменски за "Русија инсајдер".
Извор: Why Not Invite Kosovo's Serbs to Russia?
Превод: Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!