Пређи на главни садржај

Зар у Русију не треба позвати и косовске Србе?

21. век: Жуте траке за Србе
Званични представници Европског јеврејског конгреса су на састанку 19. јануара 2015. године од руског председника Владимира Путина затражили да побољша ситуацију јеврејске заједнице у Европи. Председник Путин је европске Јевреје, и оне које су отишли из СССР-а, позвао да емигрирају у Русију.

Према јеврејским представницима, европским Јеврејима прети антисемитизам, нарочито муслиманских имиграната са Блиског истока.

Зар не би требало да позив руског председника важи за све етничке групе, верске мањине и друге, све који се у Европи суочавају са сличним или још горим животним условима и терором у својој родној земљи и властитој средини? На пример, и за косовске Србе?

Европски Јевреји више не живе у гетима (први је успостављен у Венецији 1535., други у Дубровнику...), али Срби на југу Косова и у Косовској Митровици ( исто као римокатолици у Белфасту) животаре у тако стварном гету да се неки чак боје да их не убију локални муслимани Албанци, да се крећу без пратње међународних мировних снага, у продавницу и болницу морају оклопним колима... Неки су у знак протеста почели да носе жуте траке.

Албански муслимани су светиње православних Срба на Косову рутински нападали и рушили када су кренули у чишћење "хришћанског елемента" и исламизују Косова: од јуна 1999. године до данас подигнуто је више џамија него за свих 400 година отоманске окупације.


Најсуровији погром над косовским Србима је спроведен током три ‘kristallnacht", од 17. до 19. марта 2004. године. После погрома, на Косову је остало само око 100,000 Срба, који у великој већини (око 90,000) живе на северу покрајине, делу који није под управом Приштине.

Косовски Срби су 2011. покренули кампању за добијање руског држављанства, чак су хтели да емигрирају у Русију. Нису привукли пажњу Путина. А опет, Русија и Руси имају много више заједничког са Србима него са Јеврејима. Шта више, Катарина Велика је Србима дала посебну територију у Русији - Нову Србију.

Сада је ту Новорусија.


О аутору:  Др Владислав Сотировић је професор на Институту политичких наука Универзитета Миколас Ромерис у Виљнусу, Литванија.  Овај текст је написао наменски за "Русија инсајдер".
Извор: Why Not Invite Kosovo's Serbs to Russia?
Превод: Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de