ВИК - главна покретачка снага Русије

Деведесетих година у Русији је намерно уништаван ВИК (Војно-индустријски комплекс - ВПК Военно-промышленный комплекс). Tадашње руководство је сматрало да држава нема непријатеља. Демилитаризација привреде је скупо коштала Русију. Али, срећом, земља је то увидела на време. Тренутно се крупним корацима врши обнова руске одбрамбене индустрије.

Рат је врло застрашујућа ствар. То је вероватно нешто најстрашније што се догађа у читавој историји човечанства. Зато је важно учинити све да рат никада не почне, а ако се и догоди, онда треба покушати брзо окончавање оружаногсукоба, и то је оно што чини Русија, на пример у Сирији, посредујући мировну конференцију између владе и опозиције.

Укус крви

У овој ситуацији, најгора је константно отворено агресивна позиција НАТО-а. Говори се да је садашња генерација западних политичара окусила крв, и укус им се допао. То је ужасно, они се понашају као грабљивице, као ајкуле у мору, које се, осетивши мирис или укус крви, одмах бацају на плен.

Након распада Совјетског Савеза, видели смо агресивност НАТО у више наврата: у Ираку,  Либији, у Југославији, а затим у Србији. Видели смо и у покушају организовања оружане инвазије на Сирију ,и само је доследан став Русије и Кине помогао да се заустави агресија НАТО-а .

Лоше је што се „натовци“ не могу убедити речима. Што разумеју само силу. Најбољи доказ за то је је да су неке земље НАТО-а изазвале побуну у нама суседној Украјини, када је гомила побуњеника - не више од 30,000 људи - убилa украјинску демократију, збацила легално изабраног председникa четрдесетoмилионске земље, растурила Уставни суд и направила крваве оргије.

Морамо трошити новац на одбрану

Да би спречили агресивност НАТО-а, морамо се наоружати (да не помињем стимулативни ефекат развитка војне призводње на опште економско стање у Русији). Морамо трошити новац на одбрану, иначе ћемо морати да плаћамо крвљу.

Бићу искрен, нисам био увек тако антимилитаристички настројен. Моја категорична одбојност према рату се појавила тек након што ми се родило дете. У детињству, сам јако волео оружје, као и сви дечаци, па сам био веома заинтересован да прочитам материјале о прошлом 11. марту у Националном центру за одбрану, дану пријема наоружања и војне опреме под председавањем председника Русије, врховног команданта Владимира Путина, на ком се расправљало како је текла реализација наруџби државне одбране за 2015. годину, и о првом кварталу те године.

Па чак и сада, веома радо читам и о најновијим авионима и хеликоптерима, о најновијим тенковима, и о БМП-3 (боевая машина пехоты – борбено возило пешадије - БВП) - тој дивној машини у којој се налази апсолутно невероватно техничко решење - нови дизајн - мотор иза, а посада скривена иза резервоара за гориво. Наравно, то звучи застрашујуће, али верујте ми, научници су израчунали да се бензин, чак и у случају поготка, неће запалити и експлодирати, већ напротив, заштитити посаду.

Ново оружје

Оружја се израђује много. У 2015. години је преузет и испоручен војсци на коришћење велики број нових и ремонтованих примерака:

-У јединице Kопнене војске - више од 1,000 комада оклопног оружја и технике, 300 јединица противавионских ракетних комплекса и система, више од 3,400 возила, око 22,000 јединица средстава везе, више од 650 комплекса РЕБ (РЕБ радио електронска борба - РЭП системы радиоэлектронного противодействия), два бригадна комплета оперативно-тактичког ракетног комплекса "Искандер".

-У Ваздушно-космичке снаге испоручено је више од 230 авиона, 158 хеликоптера, 191 радар, четири дивизиона комплета ПВО система "С-400", више од 35,000 авионског оружја, девет јединица система за лансирање космичких апарата, извршено седам лансирања ракета носача, лансирано у орбиту осам сателита за војне потребе.

-У Ратну морнарицу (ВМФ Военно-Морской Флот Российской Федерации) - четири ратна брода, четири подморнице, 52 брода и пловила помоћне намене, два обалска ракетна комплекса "Бастион", 27 авиона морнаричке авијације, 45 јединица ракетно-артиљеријског наоружања.

-У Ваздушно десантне снаге - 114 јединица оклопних борбених возила и технике, два дивизиона комплета ПВО ракетног система "Верба", 11,000 средства за десантирање.

-У Ракетне јединице стратешке намене - 21 стратешка балистичка ракета, 386 агрегата и компоненти за мобилне и стационарне ракетне комплексе. То значи модернизацију наших стратешких ракетних снага, у које се испоручују нови мобилни комплекси "Јарс". Видимо да ће бити формирана још једна дивизија РВСН (Ракетне јединице стратешке намене РВСН - Ракетные войска стратегического назначения) која ће бити опремљена са овим новим оружјем.

Наравно, надамо се да се оно никада неће користити. Али треба да буде хладан туш, да охлади ватреност јастребова у Пентагону. Видимо да у Сједињеним Америчким Државама, где председник Обама улази у период интеррегнума, постоји одређени недостатак лојалности команде оружаних снага према старом председнику и његовој дипломатији.

Они се понашају врло агресивно, с једне стране покушавају да нас застраше, али с друге стране, говоре о (имагинарној) руској опасности. Наравно, ово је делимично због чињенице да су усред буџетске године, и војно-индустријски комплекс САД у условима одлазећег председника жели да добије максимум финансија.

Али ово неслагање дипломатских и војних линија у политици САД приморава нас да будемо спремни за сваки могући развој ситуације, па и провокације, које америчка војска организује противно сопственом политичком руководству. А таквих провокација је било - што поуздано знамо.

Решавање проблема

Извршење државних наруџбина у 2015, године на новим моделима оружја било је 97%, што је много, али није 100 % - "није испоручено на време 15 авиона, осам бродова и пловних објеката, 17 јединица средстава система аутоматског управљања, три ракетна носача "Рокот"и један блок за убрзање "Бриз" (трећи степен ракете носача типа "Рокот" - прим. прев.), 253 ракете разних намена, 240 комада оклопног оружја и технике."

Председник је незадовољан, наглашава да је испуњење једног броја уговора одложено, а неки су, у суштини, осујећени. И Путин треба да анализира разлоге у сваком појединачном случају, и предузме мере да се ситуација не понови.

Наведени су многи разлози - лоша организација активности предузећа на свим нивоима кооперације, низак ниво планирања запослености, производних могућности и коришћења средстава рада, престанак производње компоненти сировина, губитак појединих технологија производње. Да су неке одбрамбене и технологије двоструке намене, које су постојале у Совјетском Савезу, у Русији сада нестале. Било је и примера несарадње.

Председник се обратио руководиоцима одбрамбено-индустријског комплекса: "Ми знамо, да негде људи раде у три смене, често и ноћу, а да негде производни капацитети и даље бивају неискоришћени. Рекох раније, то је резултат неусаглашеног рада, и треба још много урадити да би добили неопходне ефекте, а у року одређеном од наручиоца".

Шта ће се десити у одбрамбеној индустрији, још увек није сасвим јасно. Постоји идеја о чврстој централизацији, а постоји и идеја о промовисању конкуренције. Оба начина су могућа. Вероватно ће бити изабран неки средњи пут.

Реализован је програм замене увоза, покренута производња многих компоненти, али за неке важне позиције - делова и комплета - проблеми и даље постоје. Истовремено, "ограничења у погледу снабдевања компонентама украјинског порекла, НАТО и ЕУ земаља нису значајно утицала на испуњење државних наруџбина, у 2015.".

У вези са тим, ја се сећам како је Хитлеров главни "оружар" Алберт Шпер, после рата подсећао да англо-амерички покушаји да бомбардовањем униште немачку економију и индустрију нису довели до успеха. Али били би врло близу успеха да су продужили са уништавањем свих фабрика кугличних лежајева у Немачкој.

И то је веома важно запамтити, да ако уништимо своју метало-прерађивачку индустрију, онда ћемо неминовно имати проблема у одбрани. Наравно, док нам кинеска производња омогућава да решимо многе проблеме, овде то није случај - у индустрији, морамо да се ослонимо само на себе.

Председник је изјавио да је уверен да је наш одбрамбено-индустријски комплекс у стању да се носи и, безусловно, избори са својим задацима. И то нам допушта да одахнемо - на такву Русију се вероватно нико неће усудити да нападне.



Аутор: Саид Гафуров
Извор: ВПК - главная тяговая сила России
За  Ћирилизовано превео:

мајор авијације у пензији
Мирослав Младеновић - пилот


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!