Украјински медији оценили рад Јацењука

Фото: Стрингер / РИА Новости
Током мандата Арсенија Јацењука на месту премијера Украјине, пао је БДП земље, девалвирала гривна, цене и тарифе су повећане, а обим трговине смањен и са ЗНД и ЕУ, пишу украјински медији.

"БДП Украјине у том периоду није опао, већ можемо рећи "херојски погинуо". Ако је још у 2013. години износио 183 милијарде долара и показао раст од око 4%, Државна служба за статистику рачуна да је већ у 2014. био само 132 милијарде долара, што је пад од 28%. Још за 10% се смањио главни индикатор економије земље у 2015. години. По садашњим проценама стручњака, стварна цифра за те две године је смањена скоро два пута и износи негде око 80 милијарди долара. Ако се рачуна у доларима. Према статистици у гривнама, економија је показала невиђен раст - скоро 2 трилиона гривни је износио БДП у 2015. години, у поређењу са 1,6 трилиона у 2014. и 1,45 трилиона у 2013. години"- преноси ТВ канал 112.ua.

ТВ канал објашњава: "Кривац је курс гривне и инфлација у земљи. Ако је првог дана Арсенија Јацењука у премијерској столици (27. фебруара 2014.) долар у Украјини вредео 9,5 гривни, у априлу је курс пао на 11 гривни. У другом мандату у влади (27. новембра 2014.) - 15 гривни за један долар. Дакле, са већим или мањим осцилацијама, курс постепено пада на већ данас уобичајених 26 гривни за долар."

Тачније, "скоро трострука девалвација гривне се може сматрати заједничким остварењем Владе и Народне банке (Украјине)".

"Раст цена у протекле две године, је такође рекордан као и пад националне валуте и производње. При практично нултом индексу у 2013. - 2014. године, цене су порасле за 25% одмах и за још 43% у 2015. Значајан утицај на раст цена је имала девалвација гривне у односу на основне валуте. А у условима константно већег увоза у односу на извоз примећује се недостатак новца у земљи" - указује ТВ канал.

"Истине ради, треба рећи да је у последње две године јаз између увоза и извоза значајно опао у корист извоза. Али на рачун позајмица од међународних кредитора, благодарећи којима земља успева да изједначи платни биланс" - пише 112 Украјина.

Канал подсећа, "да је у последњих шест месеци кредитирање украјинских главних повериоца као што су ММФ, ЕБРД (European Bank for Reconstruction and Development) и других суспендовано због политичке кризе и непоштовања обавеза земље. По угледу на њих паузирају и мањи кредитори".

"Као резултат тога укупни државни дуг (директни и државно гарантовани дугови) се смањио са 73 на 65 милијарди долара у 2013. години. Назвати ово смањење успехом је тешко, јер узрок није у политици владе да одбија да "живи на кредит", него у немогућности да добије нове кредите. Кад платимо стари дуг добићемо нове кредите. А то значи одлив дефицитарних девиза из земље" - каже се у чланку.

У последње две године примећује се смањење дуга у девизама, а у гривнама - "нагли пораст са 500 на 840 милијарди гривни по подацима из 2014. (стигао новац од ММФ-а) и његово стабилисање на приближно исти ниво до данас". До повећања је дошло због директног задуживања државе. Ниво укупног јавног дуга Украјине процењен је на 80% БДП-а.

Као резултат раста цена комуналија, просечни збир дажбина за стандардни двособни стан повећан је са досадашњих 300 гривни месечно на хиљаду и више - при непромењеном нивоу плата.

Раст комуналних дажбина дозвољава смањење дефицита "Нафтогас Украјине" за више милијарди долара, дефицита који је претходно покриван штампањем гривни на рачун државних обвезница.

Наводи се да је: "Гас који сада долази преко западних границе, исто руски гас, само препродан Украјини од европских компанија."

"Одговор на питање како је то могуће је врло једноставан: они су у стању да склапају повољније уговоре са "Гаспромом", без политичког ценкања. Заправо резултате украјинске "позиције за преговоре" о енергији смо добили у виду повећања плаћања за јавне услуге, иако њихове цене падају у целој Европи после значајног пада цена енергије"- наводи се у саопштењу.

При том се тврди да ће се преласком на гас који купујемо од европских компанија снабдевањем кроз Словачку уместо директно од "Гаспрома" битно смањити цена гаса у Украјини.

Имајте на уму да је руски премијер Дмитриј Медведев у септембру изјавио да гас који Украјина добија повратно потрошаче кошта скупље за 20-30%. Крајем јануара, и председник Украјине Петро Порошенко је признао да је цена руског гаса мања него што је цена повратног из Европе.

Инфографика: Како Украјина руски гас прави европским:


Извоз украјинске робе, каkо јавља 112.uа, смањен је за 14% - на 53 милијарде долара. У 2013. години, извоз је смањен за 9% у односу на 2012., али је прави колапс био у 2015. Према тим резултатима, Украјина испоручује спољним тржиштима 30% мање робе него у не баш просперитетној 2014. години, у укупном износу од 38 милијарди долара. Истовремено, захваљујући још већем паду нивоа увоза, земља је успела да постигне позитиван трговински биланс од 630 милиона долара.

Обим трговине са земљама ЗНД је пао са 27 милијарди долара у 2013. на 18 милијарди у 2014. и 7 милијарди у 2015. години. Директни извоз у Русију је опао са 15 милијарди долара прво на 10 милијарди долара, а затим на 4 милијарде долара. У 2015. години, пад је већи од 50%, а са Европском унијом 25% при извозу око 13 милијарди долара.

Раст обима извоза је забележен у земље као што су Израел 0,7%, Португалија 3,3%, Тајланд 138% и Јапан 12,4%. Међутим, њихов обим не може да надокнади губитак, а укупан извоз у сваку од ових земаља је у распону од 200 до 500 милиона долара.

Обраћање премијера Александра Ву Арсенија Јацењука:


Према Комитету за државну статистику Украјине, у 2015. број незапослених у земљи био је мањи од пола милиона људи, или око 3% радно способних грађана. Међутим, ако прерачунамо податке Комитета за статистику Украјине по методологији Међународне организације рада, стопа незапослености нагло расте на 10%. По тој рачуници, од 16,5 милиона радно способних држављана преко 1,6 милиона је незапослених.

При том губитак Крима и територија на истоку земље је довео до губитка три милиона радно способних грађана. То није много утицало на статистику. Према подацима у "доброј" 2013., незапосленост је била само 2 индексна поена нижа него сада.

Реални раст плата заустављен је у 2013. а 2014. су реалне просечне украјинске плате скоро 10% мање него претходне године, а 2015. године су пале још за 20%.

У уобичајеном телевизијском обраћању нацији у недељу, шеф украјинске владе, Арсениј Јацењук је рекао да је поднео оставку, али да његова фракција "Народни фронт" остаје у коалицији.




Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!