РТ: Француски специјалци у Сирији (ВИДЕО)


Француска је послала своје јединице специјалаца на територију северне Сирије, да побуњеницима помажу и саветују их у борби против Исламске државе - званичник Министарства спољних послова Републике Француске је открио новинској агенцији АФП.

 "Очигледно је да офанзиву на Манбиџ подупиру неке државе, између осталих и Француска. То је уобичајена, саветодавна подршка" - рекао је званичник. До сада, Француска је признавала да је у том региону присутно негде око 150 њених специјалаца, али само у ирачком Курдистану.

Манџиб је кључни стратешки град северне Сирије који се налази под контром Исламске државе, јер се налази на путу између турске границе и Раке, "престонице" ИД.

Ово није први наговештај француског присуства у Сирији: француски министар одбране Жан-Ив Ле Дријан је прошлог петка у програму Сенат ТВ канала изјавио да "Париз пружа подршку испорукама оружја, присуством авијације и саветима."

Такође, Француска није једина западна држава присутна у Сирији: пре око два месеца се појавио снимак америчких специјалаца како се боре раме уз раме с курдском милицијом близу Раке, само месец дана од Обамине изјаве да ће око 250 америчких војника бити послато у ту област. Русија је окончала своју сиријску мисију средином марта, када је из Сирије у Русију повукла "главнину" својих снага. Међутим, Русија наставља да помаже снагама сиријске владе у борби против Исламске државе, а држи и Центар за помирење у ваздухопловној бази Хмејмим.


Извор: РТ
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!