Израелски "труст мозгова": Немојте уништити Исламску државу, корисна је то алатка против Ирана, Хезболаха, Сирије и Русије

Рака, 30. јун 2014. (Фотографија: Ројтерс)
По израелском "трусту мозгова" који по уговору ради за НАТО и израелску владу, Запад не треба да уништи Исламску државу, фашисоидну групу исламских екстремиста која врши геноцид и етничко чишћење мањина у Ираку и Сирији.

Зашто? Зато што такозвана Исламска држава "може бити корисна алатка у подривању" Ирана, Хезболаха, Сирије и Русије, каже главни мозак труста, директор.

"Континуирана егзистенција Исламске државе служи стратешкој сврси", пише Ефраим Инбар у анализи објављеној 2. августа под насловом "Уништавање Исламске државе је стратешка грешка".

The Destruction of Islamic State is a Strategic Mistake | Begin-Sadat Center for Strategic Studies

Сарадњом са Русијом у борби против геноцидних екстремиста, Сједињене Америчке Државе чине "стратешку глупост" која ће "оснажити осовину Москва-Техеран-Дамаск", тврди Инбар, алудирајући да Русија, Иран и Сирија стварају стратешки савез за доминацију Блиским истоком.

"Запад треба да тежи даљем слабљењу Исламске државе, али не и њеном уништењу", каже Инбар. "Слаба Исламска држава је, што јесте контраинтуитивно, боља од уништене Исламске државе."

Ефраим Инбар, утицајни израелски научник, директор је Центра за стратешке студије "Бегин-Садат", "тинк-тенк" организације чија је мисија, по саморазумевању, унапређивање "реалног и конзервативног ционистичког плана у потрази за безбедним и спокојним Израелом".

Труст мозгова познат по скраћеници БЕСА је повезан са израелским Универзитетом Бар-Илан, а ужива подршку израелске владе, НАТО-ове Медитеранске иницијативе, америчке амбасаде у Израелу и Савета за етику у међународним односима Фондације "Карнеги".

БЕСА за себе такође каже да "спроводи специјалистичка истраживања за израелски спољнополитички и војни естаблишмент, и за НАТО".

Инбар предлаже да се продужи рат у Сирији, рат који је разорио државу, у коме је погинуло на стотине хиљада Сиријаца и расељено више од половине становништва.

Став да би пораз Исламске државе учинио Блиски исток стабилнијим, Инбар овако коментарише: "Стабилност није вредност по себи. Стабилност је пожељна једино ако служи нашим интересима."

Такође, да су: "Нестабилност и криза понекад предзнаци позитивне промене."

Директор израелског труста мозгова истиче да "главни непријатељ" Запада није Исламска држава, него Иран, и оптужује Обамину администрацију за "надувавање опасности од Исламске државе да би се Иран приказао одговорним учесником борбе против ИД на Блиском истоку".

Али, шта год тврдио Инбар, Иран јесте смртни непријатељ Исламске државе, посебно зато што се иранска власт заснива на шиитском исламу, који сунитски екстремисти сматрају обликом отпадништва. Исламска држава и њене филијале су вршиле и врше етничка чишћења шиита у Сирији, Ираку и другде.

Инбар, пак, наглашава да ИД угрожава режим сиријског председника Асада. Ако сиријска влада преживи, тврди он, "Многи радикални исламисти из опозиционих снага, нпр. Ал Нусре и њених огранака, могу потражити друга бојишта на којима се оперише ближе Паризу и Берлину". (Џабат Ал Нусра је сиријска подружница Ал Каиде, и један од најмоћнијих побуњеничких група у земљи.  Недавно је променила назив у Џабат Фатах ал-Шам - прим. аутора)

Хезболах, либанска милиција која добија оружје и подршку из Ирана, такође "озбиљно доприноси борби против Исламске државе, што је стање ствари које одговара западним интересима", пише Инбар.

Неколико дана по објављивању Инбаровог рада, Давид М. Вајнберг, директор за односе са јавношћу центра БЕСА, у ауторском чланку сличне тематике под називом "Да ли Исламску државу треба збрисати?" за израелски "Израел хајом" - бесплатне и масовно читане десничарске новине које финансира конзервативни милијардер Шелдон Аделсон, који снажно подржава политику израелског десничарског премијер Бењамина Нетањахуа - брани аргументе свог колеге, Исламску државу називајући корисним идиотом, амерички нуклеарни споразум са Ираном трулим, и тврдећи да су "Иран и Русија далеко већа претња од терористичке сметње, Исламске државе".

Вајнберг у истом чланку каже да је БЕСА "место интелектуалног превирања и политичке креативности", али читаоцима не открива да је он сам тамо директор за односе са јавношћу. А пошто је цитирао и неколико различитих мишљења својих сарадника, поентира: "Једина сигурна ствар је да ајатолах Хамнеи са задовољством прати ову отворену расправу, распараву која је квинтесенција западне културе."

Вајнберг је на свом веб-сајту центар БЕСА ставио на списак извора за "хасбару", тј. произраелску пропаганду, где је у друштву с тобожњим организацијама за људска права типа Антидефамационе лиге и других "тинк-тенкова" сличних центру БЕСА, као што су Институт за истраживање блискоисточних медија (MEMRI) и вашингтонски Институт за блискоисточну политику (WINEP).

Вајнберг је интензивно радио за израелску владу, и био портпарол (и) Универзитета Бар-Илан.  На свом сајту се представља као "колумниста и лобиста, оштар критичар критизера Израела и постционистичких трендова у Израелу".

Инбар има низ признања. Био је члан политички стратешки значајног израелског Државног планског саветаг, члан Академског одбора Одељења за историју Израелских одбрамбених снага и председник Комисије за наставни план државне безбедности у Министарству просвете.

Инбар има и престижну академску биографију. Предавао је на Универзитету "Џон Хопкинс", Универзитету Џорџтаун, Харварду, МИТ-у, Универзитету Колумбија, Оксфорду и Јејлу, радио у Међународном научном центру "Вудро Вилсон, а постављен је и за сарадника НАТО-овог фонда за стипендије "Манфред Вернер".

Стратегија какву предлажу Инвар и Вајнберг а која на индиректан начин допушта могућност да фашисоидне исламистичке групе наставе с борбом против непријатеља Запада није никаква новост када су у питању амерички и израелски спољнополитички кругови. Подсећа на америчку хладноратовску политику подржавања десничарских исламистичких екстремиста у њиховој борби против комуниста и националиста с левице.

ЦИА и амерички савезници Пакистан и Саудијска Арабија су у Авганистанском рату 1980-их наоружавали, обучавали и финансирали исламске фундаменталисте у борби против СССР-а и просовјетске авганистанске социјалистичке владе. Ти амерички пулени, муџахедини, претече су садашњих талибана и Ал Каиде.

Израел је 1980-их усвојио сличну политику - подржавања десничарских исламистичких група као што је Хамас како би се ослабила Палестинска ослободилачка организација (ПЛО), коалиција разних левичарско-националистичких и комунистичких партија.

"Хамас је, на моју велику жалост, израелска творевина", признао је у разговору за "Вол стрит журнал" Авнер Коен, израелски функционер који је у Гази радио преко 20 година.

Сада већ давне 1957., председник Двајт Ајзенхауер је код ЦИА-е инсистирао да , у циљу борбе против левичарских покрета на Блиском истоку, "треба чинити све да би се нагласио аспект светог рата".


Salon: in-depth news, politics, business, technology & culture

Аутор: Бен Нортон
Извор: Israeli think tank: Don’t destroy ISIS; it’s a “useful tool” against Iran, Hezbollah, Syria - Salon.com
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!