Москва и Дамаск знали да ће Турска да започне војну операцију у Сирији

Турске власти покушавају да спрече јачање Курда и стварање курдске зоне дуж границе између Сирије и Турске



Фотографија: Спутњик / Алексеј Дружињин

Москва и Дамаск су били обавештени о предстојећој турској операцији против Исламске државе у сиријском граду Јараблус, пише "Известја", позивајући се на извор близак сиријској влади:

"Да је операција била изненађење за сиријску власт, Анкара би се убрзо суочила са оштром реакцијом сиријске и руске стране, а не са изјавама у којима чак није употребљена реч 'агресија'. Да, Москва и Дамаск су знали да предстоји турска војна операција", тврди извор."

Војна операција турских оружаних снага у Сирији није могла започети без претходних консултација између Анкаре и Москве, дакле, Русија је такође знала за предстојећу операцију. "Известјин" извор из Министарства спољних послова РФ није негирао ову информацију.

"Свака борба против терористичке претње у региону је сада важнија него икада. Њена ефикасност зависи и од интеракције са Дамаском. Таква борба се мора водити на легалној основи и у координацији са сиријским властима", додао је тај извор."

У међувремену, извор "Известја" из сиријских дипломатских кругова је рекао да разлог за улазак турских трупа у Јараблус није само борба против Исламске државе него и спречавање јачања Курда, што изазивају САД.

Раније је објављено да су јединице турских специјалних снага ушле у сиријски погранични граду Јараблус, који је главнина терориста напустила пре турске офанзиве. Пре уласка јединица, турски тенкови и авиони су бомбардовали Јараблус. Преко границе са Сиријом пребачена је и тешка војна опрема.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да Анкара намерава да уништи терористе: " Четвртог јула у четири сата ујутру покренули смо војну операцију против Исламске државе у северној Сирији да би смо окончали ту претњу."

Треба напоменути да је акција турске војске против терориста изазвала оштро реаговање представника сиријских Курда. Тако је вођа сиријске курдске политичке странке Демократски савез, Салих Муслим, одмах прорекао пораз Турака.

 "Турска се заглибљује у сиријску мочвару. Завршиће исто као Исламска држава", цитира га Ројтерс.

По оријенталисти и бившем дипломати Вјачеславу Матузову, таква реакција не изненађује. Матузов напомиње да су Курди, уз подршку САД, почели да представљају велику опасност по јединство Сирије. Курдско напредовање на запад и спајање "са енклавом формираном око града Африн", би успоставило зону раздвајања између Турске и Сирије. После тога, Курди би могла да отпочну с борбама за коридор до Средоземног мора. У случају успеха, стварање курдске државе би било само питање усвајања наметнутог решења. И сукоби између просиријских милиција и Курда у граду Ал Хасака у последњих неколико дана показују спремност САД да своје штићенике увлаче у најрадикалнија сценарија. "Такви изгледи су отворили пут за Турску, да помогне суседној држави да сачува територијални интегритет", сматра стручњак.

Сиријски политички аналитичар Наоваф Ибрахим највероватнијим сценариом сматра да су САД сиријске Курде просто намамиле, обећавајући им стварање своје државе. Међутим, Курди су релативно мали део становништва северне Сирије. Из тог разлога, објава стварања курдске државе би изазвала противљење других националности, као и протесте Дамаска, Анкаре, Багдада и Техерана. Али Курди настављају по зацртаном. Ибрахим каже да сумња да турска операција у Јараблусу има за циљ нормализовање односа са Сиријом, међутим: "Став наших земаља по курдском питању је скоро истоветан."


SouthFront: Crisis News, World Events, Political Survey

Извор: Moscow and Damascus Knew about Forthcoming Turkish Operation in Syria
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!