Пређи на главни садржај

Москва и Дамаск знали да ће Турска да започне војну операцију у Сирији

Турске власти покушавају да спрече јачање Курда и стварање курдске зоне дуж границе између Сирије и ТурскеФотографија: Спутњик / Алексеј Дружињин

Москва и Дамаск су били обавештени о предстојећој турској операцији против Исламске државе у сиријском граду Јараблус, пише "Известја", позивајући се на извор близак сиријској влади:

"Да је операција била изненађење за сиријску власт, Анкара би се убрзо суочила са оштром реакцијом сиријске и руске стране, а не са изјавама у којима чак није употребљена реч 'агресија'. Да, Москва и Дамаск су знали да предстоји турска војна операција", тврди извор."

Војна операција турских оружаних снага у Сирији није могла започети без претходних консултација између Анкаре и Москве, дакле, Русија је такође знала за предстојећу операцију. "Известјин" извор из Министарства спољних послова РФ није негирао ову информацију.

"Свака борба против терористичке претње у региону је сада важнија него икада. Њена ефикасност зависи и од интеракције са Дамаском. Таква борба се мора водити на легалној основи и у координацији са сиријским властима", додао је тај извор."

У међувремену, извор "Известја" из сиријских дипломатских кругова је рекао да разлог за улазак турских трупа у Јараблус није само борба против Исламске државе него и спречавање јачања Курда, што изазивају САД.

Раније је објављено да су јединице турских специјалних снага ушле у сиријски погранични граду Јараблус, који је главнина терориста напустила пре турске офанзиве. Пре уласка јединица, турски тенкови и авиони су бомбардовали Јараблус. Преко границе са Сиријом пребачена је и тешка војна опрема.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да Анкара намерава да уништи терористе: " Четвртог јула у четири сата ујутру покренули смо војну операцију против Исламске државе у северној Сирији да би смо окончали ту претњу."

Треба напоменути да је акција турске војске против терориста изазвала оштро реаговање представника сиријских Курда. Тако је вођа сиријске курдске политичке странке Демократски савез, Салих Муслим, одмах прорекао пораз Турака.

 "Турска се заглибљује у сиријску мочвару. Завршиће исто као Исламска држава", цитира га Ројтерс.

По оријенталисти и бившем дипломати Вјачеславу Матузову, таква реакција не изненађује. Матузов напомиње да су Курди, уз подршку САД, почели да представљају велику опасност по јединство Сирије. Курдско напредовање на запад и спајање "са енклавом формираном око града Африн", би успоставило зону раздвајања између Турске и Сирије. После тога, Курди би могла да отпочну с борбама за коридор до Средоземног мора. У случају успеха, стварање курдске државе би било само питање усвајања наметнутог решења. И сукоби између просиријских милиција и Курда у граду Ал Хасака у последњих неколико дана показују спремност САД да своје штићенике увлаче у најрадикалнија сценарија. "Такви изгледи су отворили пут за Турску, да помогне суседној држави да сачува територијални интегритет", сматра стручњак.

Сиријски политички аналитичар Наоваф Ибрахим највероватнијим сценариом сматра да су САД сиријске Курде просто намамиле, обећавајући им стварање своје државе. Међутим, Курди су релативно мали део становништва северне Сирије. Из тог разлога, објава стварања курдске државе би изазвала противљење других националности, као и протесте Дамаска, Анкаре, Багдада и Техерана. Али Курди настављају по зацртаном. Ибрахим каже да сумња да турска операција у Јараблусу има за циљ нормализовање односа са Сиријом, међутим: "Став наших земаља по курдском питању је скоро истоветан."


SouthFront: Crisis News, World Events, Political Survey

Извор: Moscow and Damascus Knew about Forthcoming Turkish Operation in Syria
Превод: Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de