МОК због допинга одузео руском рвачу Баројеву медаљу освојену пре осам година, на Олимпијади у Пекингу 2008.

Фотографија: Антон Денисов

Међународни олимпијски комитет одузео је сребрну медаљу руском рвачу Хасану Баројеву, који је освојио друго место на Олимпијским играма 2008. године у Пекингу.

У ревизији допинг тестова спортиста, специјалисти су нашли забрањену супстанцу „Туринабол“. Из истог разлога су одузете медаља још тројици Руса: освајачу "бронзе" у дизању тегова Хаџимурата Акајева и Дмитрија Лапикова као и скакачицу у вис Елену Слесаренко, која је заузела четврто место.

Тако је број спортиста лишених одличја са Олимпијских игара 2008. године порастао на 16 људи. Они су представљали Русију, Украјину, Казахстан, Белорусију, Азербејџан и Грчку.

Раније је објављено да је МОК одузео медаљу руској тркачици Јекатерини Волковој, која је заузела треће место на Олимпијским играма у Пекингу. Ова одлука је донета на основу допунске провере допинг узорака Волкове, у којима је такође пронађена забрањена супстанца „Туринабол“.


Коментар преводиоца: Да занемаримо што се и поред доказа да су коњокрадице а и остали западни спортисти користили допинг (али само) „у циљу лечења“, а не због медаља, МОК и даље проверава само спортисте са Истока. како год и кога год,  после осам година утврдити да је било допинга представља врхунско лицемерје. Док руски спортисти користе стероиде за освајање медаља, амерички спортисти користе стероиде „за лечење повреда током ОИ“ - мада лично мислим да их више користе за лечење сујете и доказивања изузетности САД. Уосталом, погледајте како изгледају  „браћа Серена и Венус Вилијамс“.

Федеральное агентство новостей. Новости со всего мира

Аутор: Генадиј Пљушев
Извор: МОК лишил российского борца Бароева медали ОИ-2008 из-за допинга
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!