Олег Кузњецов: "Борбе у Сирији пружају актуелан материјал који омогућава спречавање терористичких напада у Русији"

Фоптографија: Игор Зарембо / Спутњик

Федерална служба безбедности Русије је данас (15. децембра) издала саопштење о хапшењу четири припадника терористичке диверзантске групе која се припремала за извршење терористичких дела у Москви. Речено је да су држављани Молдавије и Таџикистана у свом поседу имали оружје, муницију и велику количину експлозива, што су хтели да употребе за извођење терористичких напада по налогу емисара Исламске државе. Политички аналитичар и кандидат историјских наука Олег Кузњецов је за "Весник Кавказа" изнео свој поглед на могуће утицаје ове вести на грађане руске престонице.

 Треба ли грађани Москве да буду забринути, да ови терористи нису једини у Москви?

Према годишњим извештајима управе ФСБ Руске Федерације и директора, у нашој земљи се сваке године спречи 50-70 напада. То значи да су терористички напади били у припреми, али да је спречено да их буде сваке недеље. Све ово указује на веома озбиљне оперативне позиције руских специјалних служби код екстремиста и  припадника разних верских група, а који могу постати екстремисти. Наше обавештајне и полицијске службе имају задатак да осигурају безбедност грађана. Пракса показује су неки терористички напади  - инциденти, да то није општи тренд, јер полицијске службе и њихови припадници умеју да зараде свој хлеб.

Нормално је што долази до хапшења милитаната Исламске државе. Тако је требало да буде и прошле године уочи терористичких напада у Паризу. Исламска држава је саопштила да ће своју терористичку делатност преместити у главне градове држава чланица Антитерористичке коалиције. Француска и Белгија нису биле спремне за такав изазов, Велика Британија некако успела да одговори. Могло се очекивати да ће и Русија, као један од главних актера у Сирији, постати мета терористичких напада.

Борбе у Сирији пружају актуелан материјал и информације у вези са људима који у непријатељствима учествују на страни међународних терориста. Неке датотеке су заробљене, затвореници испитивани. Све ове оперативне информације се анализирају и систематизују, онда се шаљу захтеви за тражење потенцијалних осумњичених. Све док се такве активности одвијају на територији Сирије, могуће је добијати информације из прве руке, директно од заробљених инструктора или из оригиналних докумената. Овај рад је најефикаснији. Информације се преносе у најкраћем року, а побуњеници послати у неку државу немају много времена да се уходају, стекну саучеснике, и да нађу објекат за терористички напад. У том смислу, временски фактор игра веома важну улогу, јер недостатак времена од којег трпе терористи нашим службама омогућава да предупреде нападе.

Данашње хапшење показује да наше службе умеју да користе временско преимућство, добијене информације и пружену техничку подршку, и да умеју да организују контролу непожељних особа - све што је неопходно да превенција терористичких напада уроди плодом.

Какве предострожности морају да предузму Московљани?

Неопходно је полицију стално обавештавати о сумњивим објектима и особама. Терористички напад се не дешава спонтано, за њега су вршене припреме. Изабрани су место и начин извођења, нађено склониште. Полицији и обавештајним службама треба пријавити све сумњиво и необично, све што одудара од свакодневног живота.

Време узбуњивања и распоред задатака полицијских служби су унапређени, што значи да је убрзана размена информација између полицијских служби и јединица. По правилу, службе безбедности имају опште информације о намерама потенцијалних починилаца, које ипак није лако наћи у велеграду. Стога, свака наизглед небитна информација може постати неопходни део слагалице која ће омогућити идентификацију починиоца и спречити терористички напад.

Оно што нам препоручују сваког дана у подземној железници - да полицајце и раднике метроа обавестимо о сумњивим особама и објектима - заиста даје резултате. То као прво.

Као друго, неопходно је обратити пажњу, ако је икако могуће, на чудне натписе. Јер  нису то увек обични "графити", могу бити шифроване поруке, на пример, о месту напада. Према томе, све необично што се недавно појавило, рецимо напуштен аутомобил око кога се одједном неки људи окупљају, може указивати на стварну опасност, о чему полиција и службе безбедности морају бити обавештени.

Vestnik Kavkaza - information and analysis agency

Напомена преводиоца: Хуууу... Једва се некако изборих са овим текстом, препуним безбедносне културе којом сам сиромашан. Али треба одговорити на последњих недеља вишеструко повећану читаност овог блога у Русији, па реко да будем заиста користан. Шалу на страну - а у овој је све истина - и поред сувопарности, чланак са порукама руског политичког аналитичара (у цивилу) сам изабрао јер српском читаоцу (нарочито ономе који чита по задатку) даје увид у још једну страну сиријског рата - корисност, чак и када се не ради о продаји/реклами оружја. Ма како то звучало...

Извор: Oleg Kuznetsov: "The fightings in Syria provide the actual material, allowing to prevent terrorist attacks in Russia" | Vestnik Kavkaza
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!