Кад укроусташа блати Лукашенка

Кад бивши украјински амбасадор у Белорусији критикује Александра Лукашенка - да ли је то у ствари похвала белоруском државнику, или је укроусташа незадовољан што Белорусија преспоро иде ка свом "Мајдану" и самоиздаји и издаји словенског света?

Просудите сами.

Бесмертнијеву тужбалицу је прво објавио медиј из његове "домовине", Новости Украины. Последние новости Украины сегодня и за последний час / Гордон, а потом пренео веб-сајт Хартыя’97, тј. Charter'97 :: News from Belarus - Belarusian News - Republic of Belarus - Minsk, гласило другобелоруса којег помажу све сами пријатељи православне Белорусије: Канађани, Естонци, Пољаци...



Роман Бесмертни: Без обзира на своје "побуњеништво", Лукашенко је и даље нико


Читава привреда Белорусије је и даље у рукама Кремља, исто као што све њене ресурсе, системе безбедности и одбране контролише Руска Федерација

 

Roman Bezsmertnyi - Wikipedia (PHOTO: PHL)

Одбијање белоруског лидера да учествује на самиту Евроазијског економског савеза (ЕЕС), као и друге његове оштре изјаве и поступци, могу се објаснити економским тешкоћама Белорусије - изјавио је бивши амбасадор Украјине у Белорусији Роман Бесмертни за gordonua.com.
"Лукашенкове поступке лако је објаснити. Али без обзира на своје "побуњеништво", Лукашенко је и даље нико. Читава привреда Белорусије је и даље у рукама Кремља, исто као што све њене ресурсе, системе безбедности и одбране контролише Руска Федерација. Лукашенкови поступци су нека врста театра. Међутим, сада је већ јасно да Савез Русије и Белорусије више не постоји. Почели су са опозивима људи на којима је Савез почивао, крешу буџет и финансирање програма за следећу годину. постоје многи проблеми. Изгледа да и у Евроазијском савезу има "сметњи на везама". Међутим, ја се не бих на то кладио. Лукашенко се влада у складу са износом обећаних пара. Дакле, представа ће се наставити."
Бесмертни даље истиче да Москва од Лукашенка захтева да плати што дугује, због чега ће он "са Белоруса скинути и последњу кошуљу, панталоне и гаће".
"Иза свих Лукашенкових поступака стоје економски разлози. Русија га последњих девет месеци уцењује са ценама нафте и гаса, уговор је још непотписан. И Лукашенко је отпочео преговоре са међународним монетарним фондом. Поред тога, Запад је укинуо санкције неким особама, а каже да је три пута више новца на неким белоруским рачунима у Сједињеним Америчким Државама од своте око које се споре Минск и Москва. Лукашенко је приморан да говори и делује у складу са таквом ситуацијом."
Подсећамо да је у Санкт Петербургу 26. децембра одржан самит ЕЕС. Евроазијски економски савез је званично почео са радом 1. јануара 2015. године, као корак у евроазијским интеграцијама под окриљем Русије. Тренутно, државе чланице ЕЕС су Русија, Казахстан, Јерменија, Белорусија и Киргистан.

Белоруски лидер Лукашенко је одбио да учествује на самиту, чиме је разбио кворум састанка. Лукашенко је на претходном самиту одржаном у јулу ове године критиковао ЕЕС:
"Без обзира на сав напредак нашег савеза - а прво је то био Царински савез, потом Заједнички економски простор, а сада ЕЕС - број трговинских ограничења се није променио - остало их је 600. Осим тога, обрт наше домаће робе после потписивања споразума само пада."
Лукашенко је још 2015. године напоменуо да Белорусија јесте потписала споразум, али са клаузулом да може изаћи из Евроазијског економског савеза.


Претходно:

- Белорус између два дампера

- Поводом "Блицовог" чланка "RASKOL U PUTINOVOM SAVEZU Svađa bliskih prijatelja POLJULJALA TEMELJE Evroazijske unije"

- Министарство спољних послова Републике Белорусије протестовало због "антибелоруских опаски" Леонида Решетњикова

- Ћирилизовано: Белорусија (укупно 26 чланака)


Извор: Roman Bessmertnyi: No Matter How Rebelliously Lukashenka May Act, He Remains Nobody - Charter'97 :: News from Belarus - Belarusian News - Republic of Belarus - Minsk
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!