Фејсбук уводи покопавање вести из алтернативних извора


Извор: exohuman | The Truth About Facebook

Фејсбук је одлучио да Снупсу (Snopes), Фактчеку (Factcheck.org), Еј-Би-Си Њусу (ABC News), Асошиејтед пресу (Associated Press) и Политфакту (PolitiFact) олакша означавање "лажних вести".

То значи да ће чланци и вести из алтернативних извора а за које естаблишмент сматра да су лажни бити гурнути на крај Фејсбуковог довода вести (newsfeed).

"Фејсбук ће организацијама које се баве провером чињеничне заснованости вестију дати моћ коју нису никада имали - да као "спорне" јавно жигошу чланке и вести других веб-сајтова и гурну их на крај довода вести Фејсбукових корисника" - пише Вокс (Vox).

Политфакт су критичари и са левице и са деснице већ оптуживали за пристрасност и бројне грешке.

Фондација "Најт" (Knight Foundation), која је међу највећим Политфактовим донаторима, дала је 200 000 долара и Фондацији "Клинтон", а финансира и Појнтеров институт за истраживање медија - новинарску школу у власништву листа Тампа беј тајмс (The Tampa Bay Times).

Објављено је да ће Фејсбуков труд подржати и Мрежа за проверу чињеница (Fact-Checking Network) коју финансирају Џорџ Сорош, Фондација "Бил и Мелинда Гејтс", Национални фонд за демократију- НЕД (National Endowment for Democracy -NED), организација чији оснивач каже да ради оно што је ЦИА некада радила, тј. обара непожељне владе и продукује пропаганду. "Домаћин" Мреже за проверу чињеница ће бити Појнтеров институт.

Појнтеров институт, пак, добија новац од Омидјар нетворка (Omidyar Network) коју води оснивач Е-баја (eBay) Пјер Омидјар.

Омидјар нетворк се у реализацији пројеката удружила са Сорошевим Фондом за отворено друштво, тако да трећа лица - реализатори добијају "грантове" преко Тајдсовог фонда (Tides Foundation), који се бави "промиџбом" напредњачких (прогресивних) циљева.

Дакле, Фејсбук ће ускоро почети да "алтернативне вести" потискује на крај newsfeed-а где ће их корисник теже запазити, а све по препорукама пристрасних организација тесно повезаним са естаблишментом.

Фејсбуков потез ће битно утицати на многе алтернативне медијске куће и веб-сајтове. Мој сајт, на пример, добар део читаности остварује преко Фејсбука. Ако корисници Фејсбука не буду видели моје чланке који ће бити на или при крају довода вести, мој сајт ће имати много мању читаност - тачно оно што Сорош и естаблишмент желе.

Another Day in the Empire

Напомена преводиоца: Три су разлога зашто сам изабрао да преведем овај чланак иако на другом месту већ имате, на пример, МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ открива каква велика цензура нам се спрема и ко стоји иза ње!

1. Аутор Курт Нимо јесте мушкарац и има ружно име, плус не пише да га је лако читати - све саме сувопарне чињенице и прост закључак - дакле нимало није пожељан и читак као наше срцуленце од списатељице, али управо те чињенице (и) СРПСКОГ ЧИТАОЦА упозоравају НА КОГА ће ускоро налетети, НЕ САМО ПРЕКО ФЕЈСБУКА.

2. Зато што се Нимо не устеже да користи прво лице једнине, не намеће "објективан став".

3. Зато што - а у погледу шта "Сорош и естаблишмент желе", Фејсбука и овог блога на њему - једва чекам тај нови и директнији вид цензуре па да "Ћирилизовано" скинем са шпијунчета. Уз дужно поштовање сваког читаоца и чињенице да их више од половине овде сврати после "фејсбуковања", никако ми није јасно како озбиљан човек може себи да дозволи да вести прати преко ОТВОРЕНО НОВОФЕУДАЛИСТИЧКОГ НАДЗОРНОГ СРЕДСТВА, тобожње "друштвене мреже".

3. Зато што видим да се ретко ко усудио да ма и спомене, а камоли да, као Мирјанче, опише ново зло. Није на одмет упозорити још једном.


Повезано: Израел и Фејсбук крећу у заједничку борбу против "говора мржње и садржаја који подстичу тероризам"

Аутор: Курт Нимо
Извор: Facebook plans to bury alternative news - ANOTHER DAY IN THE EMPIRE
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано,на 
BunsenLabs Linux


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!