Пређи на главни садржај

Фејсбук уводи покопавање вести из алтернативних извора


Извор: exohuman | The Truth About Facebook

Фејсбук је одлучио да Снупсу (Snopes), Фактчеку (Factcheck.org), Еј-Би-Си Њусу (ABC News), Асошиејтед пресу (Associated Press) и Политфакту (PolitiFact) олакша означавање "лажних вести".

То значи да ће чланци и вести из алтернативних извора а за које естаблишмент сматра да су лажни бити гурнути на крај Фејсбуковог довода вести (newsfeed).

"Фејсбук ће организацијама које се баве провером чињеничне заснованости вестију дати моћ коју нису никада имали - да као "спорне" јавно жигошу чланке и вести других веб-сајтова и гурну их на крај довода вести Фејсбукових корисника" - пише Вокс (Vox).

Политфакт су критичари и са левице и са деснице већ оптуживали за пристрасност и бројне грешке.

Фондација "Најт" (Knight Foundation), која је међу највећим Политфактовим донаторима, дала је 200 000 долара и Фондацији "Клинтон", а финансира и Појнтеров институт за истраживање медија - новинарску школу у власништву листа Тампа беј тајмс (The Tampa Bay Times).

Објављено је да ће Фејсбуков труд подржати и Мрежа за проверу чињеница (Fact-Checking Network) коју финансирају Џорџ Сорош, Фондација "Бил и Мелинда Гејтс", Национални фонд за демократију- НЕД (National Endowment for Democracy -NED), организација чији оснивач каже да ради оно што је ЦИА некада радила, тј. обара непожељне владе и продукује пропаганду. "Домаћин" Мреже за проверу чињеница ће бити Појнтеров институт.

Појнтеров институт, пак, добија новац од Омидјар нетворка (Omidyar Network) коју води оснивач Е-баја (eBay) Пјер Омидјар.

Омидјар нетворк се у реализацији пројеката удружила са Сорошевим Фондом за отворено друштво, тако да трећа лица - реализатори добијају "грантове" преко Тајдсовог фонда (Tides Foundation), који се бави "промиџбом" напредњачких (прогресивних) циљева.

Дакле, Фејсбук ће ускоро почети да "алтернативне вести" потискује на крај newsfeed-а где ће их корисник теже запазити, а све по препорукама пристрасних организација тесно повезаним са естаблишментом.

Фејсбуков потез ће битно утицати на многе алтернативне медијске куће и веб-сајтове. Мој сајт, на пример, добар део читаности остварује преко Фејсбука. Ако корисници Фејсбука не буду видели моје чланке који ће бити на или при крају довода вести, мој сајт ће имати много мању читаност - тачно оно што Сорош и естаблишмент желе.

Another Day in the Empire

Напомена преводиоца: Три су разлога зашто сам изабрао да преведем овај чланак иако на другом месту већ имате, на пример, МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ открива каква велика цензура нам се спрема и ко стоји иза ње!

1. Аутор Курт Нимо јесте мушкарац и има ружно име, плус не пише да га је лако читати - све саме сувопарне чињенице и прост закључак - дакле нимало није пожељан и читак као наше срцуленце од списатељице, али управо те чињенице (и) СРПСКОГ ЧИТАОЦА упозоравају НА КОГА ће ускоро налетети, НЕ САМО ПРЕКО ФЕЈСБУКА.

2. Зато што се Нимо не устеже да користи прво лице једнине, не намеће "објективан став".

3. Зато што - а у погледу шта "Сорош и естаблишмент желе", Фејсбука и овог блога на њему - једва чекам тај нови и директнији вид цензуре па да "Ћирилизовано" скинем са шпијунчета. Уз дужно поштовање сваког читаоца и чињенице да их више од половине овде сврати после "фејсбуковања", никако ми није јасно како озбиљан човек може себи да дозволи да вести прати преко ОТВОРЕНО НОВОФЕУДАЛИСТИЧКОГ НАДЗОРНОГ СРЕДСТВА, тобожње "друштвене мреже".

3. Зато што видим да се ретко ко усудио да ма и спомене, а камоли да, као Мирјанче, опише ново зло. Није на одмет упозорити још једном.


Повезано: Израел и Фејсбук крећу у заједничку борбу против "говора мржње и садржаја који подстичу тероризам"

Аутор: Курт Нимо
Извор: Facebook plans to bury alternative news - ANOTHER DAY IN THE EMPIRE
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано,на 
BunsenLabs Linux


Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de