Холандски десничарски вођа Герт Вилдерс био под истрагом обавештајне службе због веза са Израелом

Холандски парламентарац Герт Вилдерс (Фотографија: Мајк Стоун / Ројтерс)

Холандска тајна службе је спровела истрагу на основу сумње да је вођа антиисламске Партије слободе Герт Вилдерс под јаким утицајем водећих израелских војних и политичких личности - пишу холандски медији.

Истрагу о Вилдерсу, ватреном лидеру холандске десничарске Партије слободе - ПВВ (хол. Partij voor de Vrijheid, PVV - прим. прев.), водила је 2009. и 2010. године Општа обавештајна и безбедносна служба, АИВД (хол. Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, AIVD - прим. прев.), због Вилдерсових "веза са Израелом и њиховог могућег утицаја на његову лојалност" - како пише  дневник "Волкстранд", после разговора са 37 државних функционера и бивших обавештајаца.

Истрага над опозиционим лидером изузетан је случај у Холандији, истиче "Волкстранд", позивајући се на неколико бивших обавјештајаца, који су рекли да се таква питања сматрају "апсолутним но-но", због њихове политичке осетљивости.

У време АИВД-ове истраге, Вилдерс је био посланик. Његова странка је тада подржавала умерену десничарску коалициону владу на чијем челу је био премијер Јан Петер Балкененде, и тиме јој омогућавала да остане на власти.

Обавештајној служби је одобрена операција јер је навела да постоји забринутост због "могућности да је Вилдерс под утицајем израелских фактора" - пише холандски дневник.

Вилдерс је 2010. године наводно одржавао блиске везе са утицајним људима из Тел Авива. Тада је посетио генерал-мајора Амоса Гилада, бившег начелника обавештајне службе израелског министарства одбране, а и често се састајао са израелским амбасадором у Холандији.

Судећи по "Волкстандовом" извештају, у којем се цитирају и извори из холандске јеврејске заједнице, ти контакти су једно време прекинути јер Вилдерс договорено није спроводио у политику.

Резултати АИВД-ове истраге никада нису објављени. И Џерард Боуман, који је водио АИВД од 2007. до 2011. године, и сам Герт Вилдерс су одбили да дају коментар за холандски лист.

Израелске везе Вилдерса сежу до у његову младост, када је годину дана волонтирао у јеврејском насељу Мошав Томер на окупираној Западној обали - како пише "Тајмс оф Израел". Такође, у више наврата је Јевреје назвао узорима за Европу и позивао на потпуно заузимање Западне обале. У једном тренутку, његове антимуслиманске изјаве су га чак начиниле звездом код јеврејских бирача у Холандији, а и шире.

Према недавној анкети агенције Мориса де Хонда, Вилдерсова Партија слободе би освојила 33 од 150 места у доњем дому холандског парламента, да су избори одржани 29. новембра. У том случају, Вилдерс би постао нови холандски премијер, као председник највеће парламентарне странке.

Ултрадесничарска Партија слободе у садашњем сазиву парламента има 15 места, пошто је добила око 10% гласова на општим изборима 2012. године. Следећи избори би требало да буду одржани у марту 2017. године, што многе наводи да верују да ће Вилдерс тријумфовати због све већег незадовољства холандском коалицијом десног центра.

RT

Препорукe:

- Претходни чланак, Пол Робинсон: "Њујорк тајмс" и Путинова кривица по асоцијацији

- The Israeli Right’s historic ties to European fascism | +972 Magazine

Извор: РТ
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

2 коментара:

  1. Да. Увек су биле занимљиве везе црног племства и Јевреја. Мада је тешко докучити, ко ту коси а ко воду носи. Тако и краљица баба (енглеска) има мноштво Јевреја племића у Дому господара (горњи дом), али ко се пита она или они? Исто тако су нејасне везе Римске цркве и Јевреја. Да ли Јевреји контролишу Ватикан или су му само извођачи радова (бољшевичка револуција на пример)? Ако је холандска тајна служба пратила овог типа, онда је можда црно племство (у овом случају холандска грана) моћније, али ако је он био у Израелу још као младић, никако се не би могло десити да га неко тамо заврбује зар не? Као и ове наше курсисте маршаловог фонда (свих маршала и кумровачких и пенсилванијских), аденауреа и отворених друштава. Не дај Боже да тамо неко неком предложи нешто непристојно, или да му после много година затражи да врати услугу. Врло мутна ситуација.
    Поздрав
    Драган Вукојевић

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "Краљица баба" нема Јевреје само у Дому лордова, него и усопственој кући:

      - Britain's Royal Family's Loyality To Zionist Regime And The Reason! - http://www-islamonline-jehan.blogspot.rs/2013/08/britains-royal-familys-loyality-to.html
      -

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!