Пређи на главни садржај

Пол Робинсон: "Њујорк тајмс" и Путинова кривица по асоцијацији

"Владимир В. Путин током редовног говора о стању нације у Москви, у четвртак." Фотографија преузета са Extremists Turn to a Leader to Protect Western Values: Vladimir Putin - The New York Times  (Максим Шеметов / Ројтерс)
 

"Ради заштите западних вредности, екстремисти су се окренули једном лидеру: Владимиру Путину". Тако бар поручује вриштећи наслов "Њујорк тајмса" од недеље: Extremists Turn to a Leader to Protect Western Values: Vladimir Putin - The New York Times. Чланак је заузео целу страну, што је назнака да уредништво листа сматра да му је порука веома значајна. Па да видимо:

"Сва та колекција белих етноцентриста, националиста, популиста и неонациста која се разгранала с обе стране Атлантика поштује Путина као некаквог белог витеза: симбола снаге, расне чистоће и традиционалних хришћанских вредности у свету којег угрожавају ислам, имигранти и космополитска елита без корена. Фасцинираност и, у многим случајевима, обожавање г. Путина - или бар искривљене слика о њему - прво је узела маха међу десничарским политичарима у Европи, од којих су многи у међувремену развили блиске везе са сабраћом из Сједињених Америчких Држава. Такве прекоатлантске везе су помогле у ширењу погледа на Русију г. Путина као на узор. ... Русија и  групе крајњих десничара из целог света, без обзира којој партији припадале, такође деле дубоко уверење да традиционалну елиту треба свргнути због њене подршке глобализму и наднационалним институцијама типа НАТО-а и Европске уније."

С таквим полазиштем, чланак осликава Русију као претњу националној и међународној безбедности, због њених "напора...да организује и инспирише групе крајњих десничара у Сједињеним Америчким Државама и Европи."

А опет, затрпани у средини чланка, наведени су и многи занимљиви детаљи, честице информација које поткопавају ову тезу. После тврдње да Русија пружа финансијску и логистичку подршку десничарским снагама на Западу, следи признање да је "једини до сада доказан случај онај француског Националног фронта" и да је сама Русија "похапсила неке од сопствених агитатора белачког расизма. Такође, признаје даље "Њујорк тајмс":

"Сам господин Путин никада није промовисао расистичке идеје, и више пута је нагласио да је Русија, иако претежно белачка и хришћанска, огромна територија са различитим верама и етничким групама од Балтичког мора до Пацифика. Такође никада није показивао знаке непријатељства према Јеврејима, што је чињеница која љути неке од екстремније националистичких руских група."

И? Човек би помислио да ће се на овом месту променити тактика и рећи да је Путин неправедно посут катраном екстремизма. Али не, то не би било у складу са сврхом чланка. Стога аутори наставише с посипањем, све више се сами унеређујући.

На пример, распредајући о активисти алтернативне деснице Ричарду Спенсеру, који је недавно изазвао скандал поздрављајући нацистичким поздравом и кличући "Хајл Трамп", написаше да је "Господин Спенсер признао да господин Путин не дели његову идеологију". Даље, аутори спомињу конференцију европских и америчких националиста коју је у Русији организовала партија Родина - која је на последњим изборима за Думу добила око 1% гласова - али уз цитирање организатора Фјодора Бирјукова: "Кремљ није подржао овај догађај." Но, не мари, закључак аутора чланка је да је "Путинова Русија сада дом новог глобалног савеза ултрадесничарских група".

Дакле, "Њујорк тајмс" неће директно, него методом "нек се досете Власи шта писац хоће да каже", оптужује за кривицу по асоцијацији, повезивању: Бели етноцентристи и неонацисти воле Путина, ergo, мора да је и Путин неонациста. Ово је класичан пример "асоцијативне заблуде" или "заблуде због повезивања с лошим друштвом". Другачије речено, докази изнети у чланку не подржавају поруку садржану у наслову, чиме "Њујорк тајмс" није објавио "лажну вест", али јесте покушао да наведе на погрешан, лажан закључак.


Препорука: Коментари испод изворне верзије Робинсоновог чланка


Аутор: Пол Робинсон
Извор: Guilt by association | IRRUSSIANALITY
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de