ВМРО-ДПМНЕ води кампању против Сороша и Фонда за отворено друштво


Највећа странка у Македонији ВМРО-ДПМНЕ, која је победила на изборима 11. децембра, покренула је низ напада НВО које се финансирају преко Сорошеве фондације, тј. Фонда за отворено друштво, што је назив под којим је позната у Бившој Југословенској Републици Македонији (БЈРМ).

ВМРО-ДПМНЕ и њени руководиоци кажу да Џорџ Сорош даје милионе невладиним организацијама које подржавају левичарске странке.

"Сорош лобира нудећи средства невладиним организацијама у износима до пет милиона годишње, а толико кошта владина кампања подршке здравственим и пројектима за професионално оспособљавање", каже члан руководства ВМРО-ДПМНЕ и министар иностраних послова у привременој влади Никола Поповски.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, који је добио мандат за формирање владе, пре неколико недеља је оптужио милијардера Џорџа Сороша да финансира македонску опозицију.

"Позивам Сороша да дође у Македонију, па да видимо шта људи мисле и да ли је исправна ствар нудити милионе таквим странкама", рекао је Груевски у интервјуу за портал "Република".

Опозиција тврди да су такве оптужбе неосноване и да се ови напади изводе по сценарију борбе против оних који се се супротстављају диктаторском и злочиначком режиму.

Шефица Фонда за отворено друштво Фани Каранфилова-Пановска каже да напади на њих показују да се наставља рат против оних који не деле ставове владајуће странке на власти, која ће се, да би на власти и остала, борити у овом рату до краја.

 "Фонд за отворено друштво остаје привржен принципима и вредностима отвореног друштва и има за циљ да подршку јаком и професионалном друштву, које се бори за људска права, слободу говора и против корупције", напомиње Каранфилова Пановска.

Јуче је група новинара и историчара основала грађански покрет "Стоп операцији Сорош", да протестују против пројеката који се финансирају из Фонда за отворено друштво.

"Фонд за отворено друштво функционише под окриљем Сороша и стоји иза свих насилних процеса у Македонији. Ова фондација је створила монопол у цивилном сектору, а у њој нема места за удружења која су против Сорошеве идеологије. Фонд за отворено друштво крши плурализам и жели да наметне екстремнолевичарску идеологију у Македонији ", каже један од иницијатора покрета "Стоп операцији Сорош", историчар Никола Србинов.

Independent Balkan News Agency

Напомена преводиоца: "Јебеш државу којој је Албанија Запад", рече Павле Вујисић на једном снимању у Македонији. Наравно, ником није падало на памет да за тако нешто, за шта би други допао дебеле робије, судски гања глумачку легенду и ратног скојевца и илегалца. Вујисићева опаска важи и за данашњу Македонију, можда и више него социјалистичку. Али њене политичке пијавице на власти бар умеју да се боре када су и саме угрожене. Ово овде...ако се напући.


Аутор: Насер Пајазити
Извор: VMRO-DPMNE holds a campaign against Soros and Open Society Foundation | Independent Balkan News Agency
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!