Би-Би-Си креће у борбу са лажним вестима (а РТС ће да следи?)

Из онога што у загради додах после оригиналног наслова комотно се може избацити знак питања. Зашто? Немојте пропустити да погледате видео, а нарочиту пажњу обратите на поруку Радета Вељановског - нека нам деца никад не опросте -  професора на Факултету политичких наука.

Би-Би-Си креће у борбу са лажним вестима


Пост истина и лажне вести чешће се помињу последњих месеци него било шта друго што има везе са медијима. Лавину су покренули друштвени медији где свако може да објави било шта што је идеално за ширење лажних вести. Би-Би-Си је одлучио да томе стане на пут у својим програмима по цену да касне са објављивањем вести.

Као лажне вести - новоизабрани амерички председник окарактерисао је Си-Ен-Ен, након што су објавили документе о наводном руском шпијунирању Трампа. Због лажних вести, Би-Би-Си је најавио формирање тима који ће се бавити провером истинитости информација са интернета и друштвених мрежа.


Више информација значи више посла, али је принцип исти као и пре интернета - све се проверава из више кредибилних извора.

Заменик уредника Интернет портала РТС-а Раде Мароевић каже да мора да постоји известан филтер, процедура према којој се односи према одређеним информацијама.

"И заиста у 98 одсто случајева нема никакве потребе да се жури са објављивањм информација, може да се сачека мало и да се провери уколико је могуће да ли је инфорамција тачна или није", рекао је Мароевић.

На то указују и смернице тек написаног новинарског кодекса у онлајн извештавању. Све информације са друштвених мрежа и оне који их објављују, треба третирати уз дужну новинарску пажњу. Што може да значи и спорије преношење вести. Ка томе иде и британски јавни сервис.

"То што је страшно важан елемент информисања - брзина, да најважније информације стигну што пре до публике, не може да буде важније од тога да је информација проверена, да смо сигурни да је она права и веродостојна. Они тиме штите и себе као професионалну медијску кућу, али штите и јавност - у јавност не треба да стижу информације које нису од јавног интереса", објашњава професор Факултета политичких наука Раде Вељановски.

Али, нису сви медији заинтересовани за јавни интерес - они којима зарада зависи од броја кликова, не либе се да објављују и лажне вести. Ђорђе Кривокапић, који се дуго бави овом проблематиком, каже да је зато важно да сваки грађанин добро разуме у чијем интересу медији раде.

Кривокапић истиче да су медији некад радили у интересу публике јер је публика плаћала за њих.

"Данас већина онлајн медија ради за партикуларне интересе, не добија новац од самих читалаца већ на различите канале около, те стога као грађанин морате проверити који је медиј који читате, за кога он ради", рекао је Кривокапић.

А Фејсбук најављује да ће радити за истину. Због избора у Немачкој у септембру, у компанији кажу да ће обележавати лажне вести како не би утицале на изборни резултат. За шта су их оптужили просле победе Доналда Трампа.


Аутор видео прилога: Јована Ђуровић
Извор: РТС :: Би-Би-Си креће у борбу са лажним вестима
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!