Дебкафајл: Америчка авијација се из Инџирлика у Турској сели у нову базу у Сирији



Пошто су проширили постојеће четири писте и аеродрома, неколико америчких инжињеријских тимова дан и ноћ ради на изградњи нове велике ваздухопловне базе у северној Сирији. Све базе су смештене на сиријској територији, у појасу који се граничи са Ираком - сазнаје "Дебкафајл" из својих војних извора.

За то време, амерички сенатори, новински дописници и коментатори се надгорњавају ко ће боље погодити - да ли је ракетни напад  на сиријску ваздухопловну базу Шајрат од петка била једнократна одмазда за хемијски напад Асадовог режима на Кан Шејкун или је само почетак серије.

Трампова администрација се оглушава на таква питања и пуном паром ради на великом пројекту премештања јединица свог Ратног ваздухопловства из базе Инџирлик на југу Турске, коју САД активно користе од 2002. године, у пет база у Сирији - једну нову и четири старе али проширене. Њихов центар ће бити Табка, само 110 километара западно од "престонице" Исламске државе, Раке. Остале базе су аеродром Хаџар у области Рмелан, две писте код Камишлија које су служиле за транспорт пољопривредних производа а сада служе у војне сврхе, и пета база у курдкој енклави Кобани, северно од Алепа уз сиријско-турску границу.

Табка такође постаје сабирно место за здружене америчке, курдске и снаге арапских племена које се припремају за велики напад на Раку.

Када посао буде готов, нови комплекс ваздухопловних база ће Америци омогућити да у Сирију размести двапут више борбних авиона и хеликоптера него што их Руси тамо тренутно држе.

Подручје писте код Табке су недавно, крајем марта, заузеле Сиријске демократске снаге (курско-арапског састава), које је десантирала Команда за ваздушну мобилност Ратног ваздухопловства САД (US Air Force’s Air Mobility Command). Нова база је одмах названа Инџирлик 2, односно Каира 2 (Qayyarah-2) по америчком командном центру из кога се управља офанзивом ирачке војске на Исламску државу у Мосулу.

Табка је пројектована тако да може да прихвати 2 500 америчких војника из Инџирлика. Попут Американаца, и немачки Бундесвер је на путу да напусти Инџирлик, па разматра локације на Кипру и у Јордану. Немци се из Инџирлика повлаче због кризе у односима са Анкаром, док Американци то чине јер председник Трамп жели да "расхлади" везе са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и сарадњу са турском војском (1).

Пет америчких база у Сирији су део "трозубе" Трампове стратегије која за циљ има: а) борбу против исламистичког терора; б) да се Ирану пресече копнени и ваздушни приступ Сирији, и; в) да се енклавама сиријских Курда, Странци демократског јединства и Јединицама за заштиту народа пружи војна заштита од турске војске.

----
(1) Трамп и САД, "to chill" односе са Ердоганом и сарадњу са турском војском звучи тросмислено (налик Трамповој "трозубој" стратегији): а) да се жели попуштање садашњих напетих односа; б) смањивање сарадње, или; в) истовремено и једно и друго - прим. прев.


Претходно из истог извора: Дебкафајл: Исламска држава креће ка Либану (и шта сад да ради Израел?)

Извор: US Air Force to quit Incirlik, move to Syria base
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!