М. К. Бадракумар: Хоће ли Трамп наредити још један ракетни напад на Сирију?

Извор: Cartoon Movement - KURDOGAN...IN USA....

Стејт департмент САД је уприличио нарочиту конференцију за штампу да би на њој истакао да сиријска влада спроводи масовне егзекуције, да убија на хиљаде заробљеника и њихове лешеве спаљује у великом крематоријуму војног затвора у Сајднаји, 45 километара од Дамаска. Брифинг је одржао амбасадор Стјуарт Џонс, који је представљао САД на недавним преговорима у Астани.

Објављене фотографије с којих је скинута ознака тајности наводно приказују зграду у затворском комплексу у Сајднаји прилагођену за крематоријум. Да би поткрепио своје тврдње, Џонс је цитирао извештаје хуманитарних агенција и америчке "обавештајне заједнице", при чему је користио изузетно оштар речник у осуди сиријског режима и, што је посебно важно, Русије и Ирана: "Ови злочини су почињени, како се чини, уз безусловну подршку Русије и Ирана."

Ишчитавањем транскрипта Џонсове конференције за штампу дају се открити неке врло занимљиве противречности, благо речено. Прво, сателитски снимци прикупљани још од 2013. године никако не доказују да је затворска зграда - крематоријум. САД то нагађају, да тако кажемо.

Друго, део конференције предвиђен за питања нагло је окончан када су прави новинари постали непријатно радознали. Све у свему, као да је брифинг одржан зарад записника и "да се зна", а не да би се покренула озбиљна расправа.

Треће, Џонс је искористио прилику да изрази резерве у погледу недавног договора о успостављању четири "деескалационе зоне" у Сирији, чија је сврха да се смањи насиље и спасу животи - договора којег је испословала Русија уз подршку Ирана и Турске током преговора у Астани прошле недеље. Зашто је Џонс повезао зоне безбедности и крематоријум - на то питање није дат одговор.

У ствари, није најјасније ни зашто је брифинг уопште одржан. Да би се САД повукле из споразума о зонама безбедности? Тајминг доста говори: Џонс је брифовао новинаре само пет дана пре но што ће Трамп отпутовати за Саудијску Арабију и Израел, дан пре посете Белој кући турског председника Реџепа Ердогана и, наравно, истог дана када су се Трамп и крунски принц Абу Дабија, Зајед Ал Нахјан, састали у Белој кући. Али највише боде очи што се излив америчког беса на сиријски режим десио истога дана када су отпочели нови сиријски мировни преговори у Женеви.  Да ли су САД то опет покушале да наведу Русе да Башара Ал Асада пусте низ воду? Може бити. Може бити ако се следила логика "неће упалити, ал' ништа не кошта да опет покушамо".

Поред тога, а с обзиром на грају вашингтонског естаблишмента због Трампових покушаја договарања с Русијом, можда се председничкој администрацији учинило сврсисходним да америчку политику спрам Сирије дистанцира од сиријске политике Русије. А опет, такође може бити да су САД у ствари брифовале Москву, да би било добро да мало прикочи офанзиву у источним областима Сирије, где су Арапска војска Сирије, иранска милиција и Хезболах на путу да се директно сукобе са специјалним јединицама САД и Велике Британије. (М. К. Бадракумар овде упућује на писање британског "Телеграфа", али о истом питању имате чланак и на овом блогу: Свет на рубу рата: Арапска војска Сирије уз подршку руске авијације напредује ка америчкој бази - прим. прев.)

Врло је сумњиво када се фризирани обавештајни подаци обнародују на "да знате" конференцији за штампу. Чињеница је да се Трампова администрација бори за опстанак. Такође је чињеница, а што руски председник Владимир Путин рече на јучерашњој конференцији за штампу у Пекингу: "...сведоци смо све веће несигурности у великим центрима политичке и економске моћи, рецимо, у САД, где се наставља интерна политичка борба за власт, чиме се ствара напета атмосфера и у политици и у економији..." Приде, опет се прича о импичменту Трампа - клеветају га да је руском министру спољних послова Сергеју Лаврову одао "строго поверљиве обавештајне податке" о Сирији.

Све у свему, основно питање гласи: припрема ли се то још један "напад хемијским оружјем" као онај у Идлибу, и да ли ће Трамп на њега опет одговорити ракетним нападом на Сирију?

Јер Џонсов брифинг је био језовит - призвао је у сећање призоре из нацистичких концентрационих логора. Да ли ће "50 вешања дневно и 5 000 до 11 000 убијених између 2011. и 2015. у војном затвору у Сајднаји" послужити у исте сврхе као "идлибски напад хемијским оружјем"?


Напомена преводиоца:  Послушајте Трампову опаску о "најновијим извештајима медија" шта се ради у Сирији, тј. у нареченом војном затвору, изнетој на заједничкој конференцији за штампу са Ердоганом:



Мислим да је јасно да се нешто "кува". И знам, проверио сам, "Ћирилизовано" је први српски медиј који је на то указао, пре свега са преводом хуцпа-отвореног извештаја израелског оруђа за информативни рат - Дебкафајл: Хоће ли бити арапско-муслиманског НАТО-а? (Ирански медији: Хоће, али сунитско-муслиманског за борбу против шиита), али и коментаром датим испод превода.

Исто, и то без коментара преводиоца, важи за: Свет на рубу рата: Арапска војска Сирије уз подршку руске авијације напредује ка америчкој бази

Самохвала? И да јесте, била би оправдана. Али није, већ невољна констатација чињенице да су слични радови права реткост, јер српски "Ја, Уредник" и ако чита страну штампу - што на "патриотским" медијима не бива - не уме да је стварно чита, то јест да повезује прочитано из више извора.

Лакше је слепо преносити с "Востока", ФСК-а, "Руске речи" или руског "Гласа Америке" преобученог у "Спутњик", где се строго води рачуна да се "партнери" Кремља не повреде указујући на будућа им злодела.


Претходно од истог аутора: М. К. Бадракумар: Турској је доста НАТО-а

Аутор: М. К. Бадракумар
Извор: Will Trump order another missile strike in Syria? – Indian Punchline
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!