Пређи на главни садржај

Ко је сместио Трампу Доналду или ко је рекао Израел?

Карикатура преузета из Former Israeli Defense Minister Bogie Yaalon: Israel continues to work with ISIS in Syria | Veterans Today

Чланак "Вашингтон поста" у коме је Трамп оптужен да је одао "веома поверљиве информације руском министру спољних послова и амбасадору" је наишао на свеопшту осуду, као још једна лажна вест чија је сврха да подупре импичмент председника Трампа. Мада је сам чланак - како је истакао наш Александар Меркурис - веће нарушавање безбедности него ишта што је Трамп икада рекао или могао рећи Русима.

Очигледан закључак што га намеће чланак ВП-а је да Израел има "кртицу" у руководству Исламске државе у Раки. Ако ја тако нешто могу да закључим, исто могу да закључе сви.

Када сам први пут прочитао чланак, помислио сам да се град у коме је откривен план налази у Турској или Саудијској Арабији, држама савезницама САД. Али када сам стварно удубио у текст , схватих да је извор информација Израел.

"Посебно је алармантно, кажу званичници, што је Трамп открио у ком је граду на територији Исламске државе амерички обавештајни партнер открио претњу."
ВП недвосмислено каже да се тај град Исламске државе налази у Сирији, а не у Ираку. Који би још савезник могао да има своје шпијуне у Сирији? Имају их Турска и Саудијска Арабија, које то и не крију. "Њујорк тајмс" је потврдио да је извор обавештајних података што их је Трамп "одао" Лаврову - Израел, а и израелски медији пишу о "кртици" своје државе у Исламској држави.

Али да ли је израелски агент заиста кртица?

По дефиницији, кртица би се бавила подривањем Исламске државе. Али чини се да Израел води  супротну политику, да Исламску државу користи за сопствени рат против Сирије. Много је спекулација о сарадњи Израела и Исламске државе, али мало чињеница да их подупру. Али с обзиром на хистерију коју је изазвало Трампово "одавање тајне" Русима - што се прима здраво за готово - има основа за још далекосежније спекулације.

"Вашингтон пост" сугерише да "кртица" у руководству Исламске државе у Раки  заправо ради против Русије и савезничке јој Сирије. Због чега би другог Русија желела да је открије?

"Званичници кажу да кртица може бити корисна и у друге сврхе, рецимо да доставља обавештајне податке о руским покретима у Сирији, због чега би Москва била јако заинтересована да је идентификује и поремети њен рад", каже ВП.

Ајд да и ја мало спекулишем о стварној позадини чланка "Вашингтон поста":

Војним дејствима Исламске државе руководе израелски војни саветници. И шта има природније, него да израелски војни саветници извештавају о стварним претњама безбедности Израела и САД. "Одати" да то раде не би довело до запрепашћења руководства Исламске државе што у својим редовима има израелске агенте, али би ипак могло да изазове извесну напетост у односима Државе Израел и Исламске државе.

Знам ја да је ово чиста спекулација. Али зашто - ако су Русија и Запад заиста на истој страни у рату против Исламске државе - сама претпоставка да САД и Русија сарађују и тако што размењују обавештајне податке изазива хистерисање?

The Duran

Препорука и напомена преводиоца: У позадини буке око најновијег Трамповог „шуровања са Русима“, где спекулише и Александар Павић, сарадник руског "Фонда за стратешку културу", али у правцу сасвим супротном од Кроновог:

"Но, могуће је да ова најновија заглушујућа антитрамповска бука ни око чега има још један, чак перфиднији циљ: да скрене пажњу са нових сазнања која би могла не само да униште антируски наратив америчких мас-медија, већ и да целу антитрамповску кампању преокрену против њених инспиратора и режисера.

Наиме, америчка ТВ мрежа Фокс извештава да су се појавили докази да је Сет Рич, 27-годишњи службеник Демократског националног комитета (чија је документа у јеку америчке председничке кампање објавио Викиликс) који је убијен у јулу 2016. године, имао контакте са Викиликсом, и да доказе за то крију или вашингтонска полиција или Еф-Би-Ај. Наиме, Рич је убијен хицима из пиштоља с леђа у ситне јутарње сате у једној ексклузивној вашингтонској четврти док се враћао кући из кафане. Полиција је његово убиство окарактерисала као покушај оружане пљачке – што је нелогично с обзиром да му „пљачкаши“ нису узели ни новчаник, ни мобилни, ни кључеве, ни сат, ни огрлицу вредну око 2.000 долара."


Ко је у праву? Крон што сугерише да је основни проблем што се открило да Исламском државом руководи Израел, или Павић, чији је закључак да је за све крив "тињајући амерички грађански рат" који "постаје све жешћи и опаснији"?

Рекао бих - обојица, с тим да је Павић свестан да није мудро проблематизовати одговорност Израела за рат у Сирији, док је Петри Крон неопрезан.

Мада... Петри Крон се затрчао и када је Снежану Иванишевић де Барте и мене оптуживао за "издају" Степске свраке, али се после (и он) дозвао памети. Сада, ето, не пише за америчку кртицу међу русофилима, него за "Дјуран", приватни подухват РТ-овог Питера Лавела. Да ли је у праву што мисли да на ционисте сме да удари и из стварно руског дворишта, на шта се Павић, очигледно, не усуђује?

Не знам. Видећемо. У сваком случају, Кронова дрчност чини да Павићев текст само потврђује Твеново, да цитирам по сећању, да је новинарство кад објавите нешто што ће некога озлоједити, све остало је пи-ар.


Аутор: Петри Крон
Извор: Who is Israel's mole in Raqqa?
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de