Пол Крејг Робертс: Хоће ли се Руси једном дозвати памети? Амерички Индијанци нису никада

Cartoon Movement - America First Stamp
Неки амерички идиот од пилота је оборио сиријског ловца који је нападао положаје Исламске државе, чиме је потврђено да Вашингтон не да се не бори, него штити Исламску државу, своју агентуру коју су Обама и Хилари послали у Сирију да збаци сиријску владу. Генерал Мајкл Флин је у једном ТВ интервјуу открио да су Обама и Хилари, и поред његовог приговора, као директора Обавештајне агенције Министарства одбране САД, "намерно одлучили" да Исламску државу пошаљу у Сирију.

Претварање Вашингтона да се бори против Исламске државе је изговор за учешће Вашингтона у сиријском сукобу. Русија и Иран су у Сирији легално, позвала их је легална власт. Американци се у Сирији налазе непозвани, као ратни злочинци. По међународном праву, истом међународном праву које прописују сами Американци, покренути агресију на земљу која те ничим није угрозила је - ратни злочин.

Дакле, да би био у Сирији, Вашингтон мора да се претвара да се "бори против тероризма", а не да га подржава, као што чини. Ова лаж је више пута демаскирана, али сада је и један амерички пилот доказао да су САД  у Сирији присутне да би могле да пружају подршку свом агенту, Исламској држави. Чак ни преститутка Мегин Кели више не прича да искрено верује да се Вашингтон бори против Исламске државе.

Руси, Сиријци и Иранци то знају од почетка. Међутим, вести њихових државних агенција немају "пролаз" код западних преститутки и корпоративних медија, тако да је лаж Вашингтона о "борби против Исламске државе" опстојавала све док је идиот од америчког пилота није скинуо заједно с сиријским ловцем и његовим пилотом.

Али Вашингтон ће и даље лагати. Бестидно. Бестидно лагање је једина ствар у којој је Вашингтон добар. Лагаће да није амерички идиот, него "ловац коалиције", тј. неко други на америчком Ф-18, оборио сиријски авион. Нисмо то били ми. Или ће тврдити да је оборени сиријски авион пре тога извео напад на жене и децу, склониште за трансродне особе и породилиште за жене што су их силовале Асадове "бруталне трупе". Још један ратни злочин Вашингтона ће бити спинован у јуначку одбрану невиних жртава - по групама, по потреби.

Али остаје питање да ли је заиста амерички идиот од пилота учинио што је учинио јер је умислио да је "топ ган", или је то била смишљена провокација неконтролисаног дела војно-безбедносног комплекса да се започне сукоб између САД и Русије и тако затре свака могућност да Трамп почне да ублажава сада изузетно напете односе с Русијом. Јер у питању је 1,1 билион долара буџета за одбрану и безбедност из џепа америчких пореских обвезника.

Ми не знамо да ли је пилот поступио на своју руку или по наређењу.

Али знамо да, шта год било, код Руса није добро примљено. Министарство одбране РФ је данас (19. јуна - прим. прев.) саопштило да жали због одлуке "америчке команде, јер представља намерно кршење америчких обавеза по основу меморандума о избегавању инцидената и безбедности авио-летова током операција у Сирији, потписаног 20. октобра 2015."

Вашингтон опет прекршио споразум!?

Колико то споразума са Русијом Вашингтон треба да прекрши пре но што Руси схвате да је потписивање споразума са Вашингтоном бесмислено? Хоће ли се Руси једном дозвати памети? Амерички Индијанци нису никада. Американци немају народне пословице, али лепо каже један натпис на мајици: "Наравно да можеш веровати америчким властима. Питај Индијанце."

Али можда су Руси најзад схватили да је сваки споразум са Вашингтоном  у најбољем случају безвредан, ако већ није смртна пресуда. Руско Министарство одбране саопштило је данас да је Русија зауставила све интеракције са САД у оквиру Меморандума о превенцији инцидената на небу изнад Сирије. Осим тога, руско Министарство одбране је саопштило да ће руска противракетне одбрана пресретати сваки  авион у области дејстава руских Ваздушно-космичких снага у Сирији, тј. "у областима где руски авиони обављају борбене задатке на небу изнад Сирије, сваки летећи објекат, укључујући млазне авионе и беспилотне летелице међународне коалиције које открије западно од реке Еуфрат, биће праћени од руске ваздушне и копнене одбране као ваздушни циљеви".

Другим речима, по руски, Русија је прогласила зону забране летења изнад свих области у Сирији у којима дејствују руске и сиријске оружане снаге. Сваки уљез у тим областима ће бити скинут с неба. Без обзира био амерички, израелски, чији год, има да га нема.

Пошто Русија, а не Вашингтон, има ваздушну премоћ у Сирији, потребно је да само једном америчком пилоту настрада гузица па да морони из Вашингтона буду приморани или на повлачење, или да направе грешку. А с обзиром на већ доказану глупост и охолост, Вашингтон ће погрешити.

Јер у Вашингтону не постоји intelligence (у дословном, али и значењу обавештајна делатност - прим. прев.). Само ароганција и охолост. У Вашингтону проведох четврт века, са најтупљим светом на кугли земаљској.

Очекујем да ће победити Русија, јер интелигентно руководство има Русија, а не Вашингтон.

Иако мислим - можда погрешно, нико не зна све - да је Русија крива што се сиријска криза развила до ове мере. Русија и Сирија би одавно победиле да Русија победу није проглашавла прерано, и повлачила се, да би морала опет да се врати, све због вечите наде да ће постићи споразум с Вашингтоном. У ствари, показало се да је споразум с Вашинтоном руском руководству важнији од победе у рату или било чега другог.

Без обзира на доказе за супротно, руско руководство се уби верујући да је могуће постићи споразум Русије и Вашингтона о заједничкој борби против тероризма. Каква глупост. Па тероризам у руској Чеченији је подстакао Вашингтон. Изгледа да руско руководство не схвата да нема независних терориста. Испада да се руско руководство нада да ће направити савез за борбу против тероризма са земљом која тероризам користи као оружје против Русије!

Шта мисли Русија, чему служи план неоконзервативаца за покоравање Сирије и Ирана ако не даљем распиривању тероризма у самој Русији?

Путин је образован, јак и способан државник. Можда и једини изван Кине. Јасно је да на Западу таквог нема, Запад је, што се државника тиче, пустиња.

Нема сумње да је Путин и моралан државник, да се рату начелно противи и да жели најбоље свакој држави. Међутим, жртвујући предност - сваки пут када је оствари, а зарад бесмислице каква је споразум с Вашингтоном - успева једино у томе да Вашингтон увери да је слаб, да је само још један у низу "лидера" које ће Вашингтон превеслати. Дакле, "споразум с Вашингтоном" је погрешна рачуница, рачуница која води у рат. Путину би било много боље да се мане рукавица и недвосмислено каже: "Ако 'оћете рат, имаћете га за пола сата." И Русија би, одмах, била схваћена озбиљно.

Путин је државник којем се дивим. Али и он игра погрешну игру. Уместо што само парира агресији Вашингтона, он сам би требало да буде агресивнији, приморавајући Европу и Вашингтон да дођу њему на ноге и траже решење.

Путин, вођа слободног света, не би требало да буде у дефанзиви пред пропалим вашингтонским олошем у зло огрезлим.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: О пребацивању кривице за тероризам на Збигњева Бжежинског


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Another Step Toward Devastating War - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Коментари

 1. Интересантно је како и најискуснији антиглобалистички аналитичари као Робертс падају на тесту разумијевања нове Русије. Можда је у питању нестрпљивост и начело ''што је баби мило'', али често читам и чујем коментаре типа ''залетио се Путин'' или '''закаснио Путин'' или ''прерачунао се'' или ''не смије'' или ''сад мора ово или оно.'' А Путин све ради по такту свога прорачуна, и зато и јесте тежак противник. Он не дјелује по шаблону који намеће агресивност америчке стратегије. Зато га и не контају. Управо ту и лежи његова спољнополитичка снага. Он снагу Русије не гради на искеженим зубима него на стрпљењу. Боље он познаје њих него они њега, а њима се жури, а њему не. Они провоцирају, не би ли га увукли у сукоб док још они имају шансе да побиједе, а он тактизира не обазирујући се на то да ли ће га неко тренутно прогласити за слабог или насамареног. На Западу још не контају да је Русија из сваког тешког ударца изашла са јачим позицијама, баш зато што се није надгорњавала и што Путин није вадио ону ствар кад год је био изазван. Али чуди ме што Робертс то не разумије.

  ОдговориИзбриши
 2. Е, ја сам се нагледао те мудрости и наслушао похвала истој. Као онда кад су Хрвати, 1993. године, у "Медачком џепу" тада заштићеној зони уједињених нација поклали и живе спаљивали Србе, војници УНПРОФОР-а који су били дужни да цивилно становништво штите, то мирно гледали, а Српске вође на челу са Слободаном Милошевићем, мудро остали хладни и нису насели на провокацију. И тако много пута, Бихаћ, Сребреница, Горажде, Западна Славонија, Крајина, Косово и на крају нема више Српске Крајине ни Срба, па нема Косова у Србији, ни Срба на Косову, а Српска је о концу претекла.
  Мислим да је американац потпуно у праву. Нема ту никакве мудрости, само чињење и нечињење на сопствену штету.
  На пар стотина километара од Москве убијају православне Русе, а Русија мирно гледа. А тамо негде хиљадама километара далеко ратује за неку "легитимну владу" у Сирији, и лије руску крв. Није важна крв и вера, важне су цевуљаге са гасом и паре. Паре, паре, паре, души напаћеној само паре фале.
  Е кукала им мајка и њима и нама.
  Драган Вукојевић

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Чињеница је и да је Русија, овако поступајући, у далеко бољем положају данас него прије 15 година, а то је неко раздобље у којем се мора посматрати да ли је политика успјешна или не. Русија има далеко независнију економију него прије 5, а камоли 15 година, а без независне економије не може да постоји независна спољна политика. Основна је, међутим, чињеница коју Срби који гледају на Русију треба да схвате је да Русија још увијек није ни близу јака у свим релевантним сферама кад САД, а камоли као Империја око САД-а. Велики је јаз између руског економског утицаја и руске војне моћи, и свако ко гради руску стратегију је тога очигледно свјестан. Русија се углавном ослободила стега које су јој наметнуте деведесетих, мада не свих. А постизање снаге која јој је потребна да би реаговала на сваку провокацију како би ти Срби очекивали је још далеко. И овакав опоравак Русије је запрепашћујући и мислим да више има везе са убрзаном пропашћу САД-а него са генијалном стратегијом Кремља. Али мислим да није ни Кремљ без заслуга. Руси стрпљиво прате трвења неколико струја унутар Империје и у њеним сателитима и ускачу да кључно подрже ону која им је ближа. Путин, чини ми се, не гледа ко је коме срушио авион, него гдје остварује дугорочно кључни утицај који дотад није имао. И упорно покушава да изгради легитимитет и у западним друштвима гдје га све више људи, а с тим и политичара, не гледа као негативца. Рат који се данас води није рат за Сирију или Украјину, него рат интернационализма којим руководе познате западне империјалистичке структуре, влада САД-а и кругови који је контролишу, ЕУ и кругови око ње, централне банке и њихови наднационални корпоративни агенти, против покрета суверенизма или национализма који је још увијек у зачетку и тек почиње да пружа какав-такав отпор. Ја мислим да је то рат који Путин води, а Сирија, Украјина су само ровови. Путину је у том рату важније да оствари утицај и побуни суверенистичке покрете унутар Империје који ће је рушити изнутра, него да помјери границу Русије 100 км кроз украјинску степу по цијену губитка утицаја у западним земаљама. Да би то постигао, не смије се показати као агресор, него као конструктивнији од ратоборних и безобзирних империјалних политичара.

   Избриши

Постави коментар