Терористички напад на Лондонском мосту као изговор за још строжији надзор интернета

Карикатура преузета из Every 73 seconds, police use snooping powers to access our personal records. Who’ll rein them in? | The Spectator

У светлу терористичког напада на Лондонском мосту, потребно је применити нове међународне споразуме за регулисање интернета - захтева Тереза Меј.

Премијерка је рекла да би увођење нових правила за информатички простор "екстремисте лишило онлајн уточишта", на чему технолошке фирме тренутно не раде довољно.



Премијерка је изјаву дала испред резиденције у Даунинг стриту у недељу ујутру, после терористичких напада комби возилима и ножевима у којима је погинуло седам особа, а више десетина повређено.

"Овој идеологији не смемо дозволити безбедан простор за размножавање - управо оно што пружају интернет и велике компаније са својим услугама заснованим на интернету. Са демократским владама земаља савезница морамо постићи међународне споразуме за регулисање информатичког простора, да би спречили екстремистичкe и терористичкe плановe", казала је Меј.

Поред тога што је упутила овај апел, госпођа Меј је нагласила да је Британија била превише толерантна према екстремизму, али да се сада морају успоставити супериорније "плуралистичке" британске вредности.

Премијерка је упозорила на "нови тренд с којим се суочавамо", тј. да последње терористичке нападе у Уједињеном Краљевству не повезује "обична мрежа", него "заједничка зла идеологија исламског екстремизма".

Манифестом Конзервативне странке из 2017. захтева се регулација интернета, што подразумева и присиљавање интернет-провајдера да учествују у контраекстремистичким акцијама и да отежавају приступ порнографији.

Госпођа Меј је овим говором први пут апеловала на међународну сарадњу у законском регулисању информатичког простора. Велика Британија је 2016. године донела Закон о овлашћењима у истрази - такозвану "Надзорну повељу" ('Snooper's Charter') - којим се повећавају овлашћења шпијунских служби и власти у погледу интернета.


Повезано:

- Би-Би-Си креће у борбу са лажним вестима (а РТС ће да следи?)

- Велика Британија усвојила ''најекстремнији закон о масовном надзору у историји западне демократије''


НАКНАДНО: Настојања Терезе Меј и других техничара Новог феудалног поретка да контролишу проток информација интернетом осуђена су на неуспех. Ево зашто: Theresa May wants to ban crypto: here's what that would cost, and here's why it won't work anyway 

Историја се понавља. Некада је штампарска преса била опасност...


Извор: Theresa May says the internet must now be regulated following London Bridge terror attack | The Independent
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!