Пол Крејг Робертс: О пребацивању кривице за тероризам на Збигњева Бжежинског

Paul Craig Roberts - Official Homepage

Смрт Бжежинског је искоришћена да се кривица за појаву тероризма са Буша, Блера, неоконзервативаца и Израела свали на Бжежинског. Погледајте, на пример, The Real Story of Zbigniew Brzezinski That the Media Isn’t Telling | Global Research - Centre for Research on Globalization и The Geopolitical Grand Chessmaster: The Legacy of Zbigniew Brzezinski | Global Research - Centre for Research on Globalization.

Овакви чланци би требало да створе још једну особу - предмет мржње. Запад, као и свет Великог брата из Орвеловог дела "1984", не може без главног јунака за "два минута мржње".


У сопственом чланку о Збигњеву Бжежинском истакао сам да постоји битна разлика између хладноратоваца и неоконзервативаца. Хладноратовци су морали да се носе са совјетском претњом. Постојали су различити приступи, па и неслагања међу самим хладноратовцима, како се супротставити опасности. Бжежински се противио десничарској политици  одвраћања, тј. употреби силе или претње употребом силе да се Совјетски Савез примора да промени своју политику и одустане од надирања. Бжежински је веровао да снага Америке лежи у њеној репутацији земље либералне демократије, и да америчка влада треба користи идеје типа људска права и међународно право као своје главно оружје у хладном рату.

Неоконзервативци су ојачали после пада СССР-а, који је отклонио сва ограничења америчком унилатерализму и од САД направио једину суперсилу, и заговарали коришћење новостеченог положаја и моћи САД за остваривање светске хегемоније. Такав циљ се разликује од Бжежинскијеве идеје примата САД. Примат није исто што и хегемонија. Примат не значи да не постоје друге силе и да све земље морају да рачуне полажу Вашингтону. Примат детерминишу чврстина ставова и снага утицаја. Бжежински је сматрао да је боље да примат имају САД него Руси.

У суштини, Бжежинскијев живот хладноратовца окончан је распадом Совјетског Савеза. Али не бива да проминентни стратег грицка пензију. А остати релевантан без руске претње, ни то за Бжежинског није било могуће. У својим последњим делима, као што је "Велика шаховска табла" објављена 1997., шест година после распада СССР-а, Бжежински се фокусирао на спречавање поновног успона Русије америчким продором у Евроазију, што би задржало Русију у њеним постсовјетским границама. Дакле, његов циљ је био спречавање повратка Русије на светску сцену као супарника за примат.

"Велика шаховска табла" је учинила да Бжећински код неких почне да важи као нека врста неоконзервативца - што није био. Он се противио инвазији Ирака неоконзервативаца 2003. године, осуђивао неоконзеративистичку спољну политику Џорџа В. Буша као катастрофалну по амерички углед, и изражавао презир спрам Тонија Блера, тадашњег британског премијера и Бушовог скутоноше у ирачкој инвазији.

Тврдња да је Бжежински створио тероризам јер је Картерова администрација наоружавала муџахедине да би се ови одупрли совјетској инвазији Авганистана је апсурдна. Муџахедини нису били терористи. Терористи нису ни талибани. Они су се борили и боре за калифат, исламску државу у Авганистану. Сукоб са талибанима је изазван америчком инвазијом Авганистана.

Бжежински није напао нити убио ма и једног муслимана. Али неоконзервативци су - употребивши Буша, Блера и НАТО - потпуно или делимично разорили седам земаља, и побили, осакатили и у избеглиштво отерали на милионе људи муслиманске вероисповести. Просто је невероватно колико мало муслиманског тероризма има после толиких злочина почињених над муслиманима. Тероризам је оно што чини тзв. Западна алијанса над муслиманима седам држава.

С чим се Израел не би сложио.

По Израелцима, Палестинци тероришу недужне Јевреје још од четрдесетих година прошлог века. Ако Израелци истину говоре, Палестинци су никакви терористи - Палестина буквално више не постоји. Некадашња Палестина сада је гето у којем Држава Израел редовно спроводи терористичке акције.

Да ли је Бжежински крив и за тероризам Израелаца?


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Пред 50-годишњицу израелског покоља америчких морнара

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Shifting The Blame For Terrorism - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Коментари