Не, Шојгу, рат у Сирији није "фактички заустављен": Исламска држава покренула велику офанзиву, повратила седам села и убила 42 Асадова војника

Прво вест "Јужног фронта" од јуче поподне, затим коментар.


Исламска држава покренула велику офанзиву, повратила седам села у јужном делу покрајине Рака

 



Новинска агенција "Амак", блиска Исламској држави, у четвртак је објавила вест да је Исламска држава поново заузела села Ал Муклах, АлАтшана, Салем ал-Хамад, Ал-Бу Хамад, Зор Шумр, АЛ Хувиџа и Ганем ал-Али у јужном делу сиријске покрајине Рака.

"Амак" такође пише да је у офанзиви Исламске државе убијено 42 војника Арапске војске Сирије.

Штавише, "Амак" тврди да је у експлозији аутомобила-бомбе убијено још 58 Асадових војника, затечених на окупу код села Ганим ал-Али.

Раније овог месеца, Арапска војска Сирије је више јединица из састава "Тигрова" и племенских снага прераспоредила из  јужне покрајине Рака у источни део покрајине Хама, како би оснажила тамошњу офанзиву, пошто њене јединице нису успеле да остваре ниједну стварну победу.

После чишћења источног дела Хаме и тамошњих "џепова", Арапска војска Сирије ће моћи да поново сконцентрише дејства на југ Раке.

SouthFront: Crisis News, World Events, Political Survey

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Неко ће рећи, и то с правом, да ова вест, сама по себи, не демантује изјаву министра одбране Русије генерала армије Сергеја Шојгуа, да је сиријски грађански рат "фактички заустављен", јер је ово само тактички успех Исламске државе, који, без обзира што није једини (нпр. ISIS Counter-Attacks Near Iraqi Border, Claims Killing Of 20 Pro-Government Fighters), не може да преокрене ток рата и неизбежан слом главосеча. Плус што има много више вести о тактичким успесима Асадових и савезничких јединица (погледати овде, овде, овде...).

Али погледајте и ово: ISIS And 'Moderate Rebels' Unite Efforts Against Syrian Army In Eastern Hama Countryside. Govt Forces Counter-Attack

"Исламска држава и 'умерени побуњеници' здруженим снагама ударили на Арапску војску Сирије..."

Откуд "поновно" савезништво неумерених и умерених главосеча?

Чије су то главосече, ко им је стварни командант? Америчка ЦИА? ЦИА и друге америчке службе, поготову војне, јесу важан извођач крвавих радова, али стварни налогодавац је Израел, који то одавно не крије:

Дебкафајл: Може ли Путин да Хезболах држи подаље од израелске границе? - "...Распадање сиријског покрета отпора, ако не буде заустављено, кад-тад ће захватити и редове побуњеничких група укопаних на сиријском делу Голана, а онда...Онда ће Израел моћи само да гледа како се топи тампон зона која је служила као безбедносна препрека пуне четири године..."

Дакле, сиријски "грађански" рат, нит је грађански - по природи је освајачки јер се води у циљу стварања Великог Израела - нит је готов, јер Израел, иза кога стоји војна сила читавог Запада, па и веома значајне снаге у самој Русији, још није, нити ће ускоро, прогласио да је дигао руке од комадања Сирије и наступања ка Ирану.

Према томе, уз сво дивљење Русији за невероватне војне успехе остварене хиљадама километара далеко од куће, мора се признати да се крај сиријском рату још не види, јербо не знамо пуне размере јеврејске хуцпе (крајња дрскост), а још нема спремности да се јавно именује кривац за изазивање - не само сиријског, него и свих ратова на Блиском истоку (и много, много шире).

Али има и нешто добро. Јесте, чак је и енглеско издање "Спутњика" Шојгуову изјаву, стављајући у наслов споредно, претворило у хвалисање -Russian MoD Announces Civil War in Syria Almost Stopped - Sputnik International, о овдашњим порнографско-русофилско-патриотским медијима да не говоримо - ШОЈГУ ПРОГЛАСИО ПОБЕДУ: Грађански рат у Сирији је завршен!, исто су чинили и страни медији, нпр. Russia's Defense Minister Says Civil War in Syria ‘Practically’ Over, али је "Спутњик" на српском, други пут у последњих неколико дана, толико искорачио из своје уобичајене недораслости да то просто запањује. Чиме? Тиме што је нагласио суштински део Шојгуове изјаве:

Шојгу Западу: Схватите, премештање терориста неће трајати довека - Спутњик Србија - „И ми и ви схватамо да премештање терориста из једне земље у другу не може трајати заувек. Желели бисмо да то схвате и наши западни партнери и на крају одвоје умерену опозицију од терориста и престану да пружају помоћ свима редом“, истакао је руски министар на састанку са министром спољних послова Либана Јакубом Сарафом на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2017“.

А опет, јесте се Шојгу одважио да практично именује "хендлере" терориста, назва их "наши западни партнери", али није добацио до пуне истине, да каже чије су марионете ти руски партнери.

Али и ово је нешто. Надајмо се да није у питању тактички потез, него назнака нове руске стратегије, по којој ће се Русија, градећи мултиполарни свет, уместо само са извођачима радова, суочити и са највећом светском силом - ционистичким плутократама и њиховим ентитетом на Блиском истоку.


Извор: ISIS Launches Large Offensive, Recaptures 7 Villages In Southern Raqqa Countryside
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!