Америчка војна хунта, ирански копнени коридор у Сирији и "Запад 17" (колаж)



Хунта


Према истоименој политичкој теорији из 1950-их, структура моћи у америчком друштву углавном се гради на три елитне групе: вишим официрима војске, руководиоцима корпорација и политичкој управи (под "политичком управом" се подразумевају бирократија, ЦИА и њихови и њихови проксији у Конгресу).

На дан избора сам приметио да је само војска подржала председника-који-није-Хилари. Корпоративни и извршни углови троугла су гурали Хилари Клинтон, настављајући с тим чак и после Трампове победе (лупетања о „дослуху с  Русима“ су утихнула тек однедавно). Тада сам написао: „Војска ће захтевати да има најмање три генерала у Трамповој влади.“

Испоставило се да сам био у праву. Сједињеним Америчким Државама сада влада војна хунта. Military leaders consolidate power in Trump administration - The Washington Post:

„У Белој кући, генерали одређују Трампов дневни ред и шапућу му шта да ради, с тим да та шапутања, као овонедељна одлука да се продуже и прошире америчке војне операције у Авганистану, често постају политика.

У средишту Трамповог кружоока је трио од три времешна генерала са ратним искуством: шеф особља Беле куће Џон Кели, секретар одбране Џим Матис и саветник за националну безбедност Х. Р. Мекмастер. Њих тројица су брижно неговали личне односе са председником и успели да задобију његово поверење.

Кели, Матис и Мекмастер нису једина војна лица на највишим положајима у Трамповој администрацији. Директор ЦИА-е Мајк Помпео, државни тужилац Џеф Сешонс, секретар за енергетику Рик Пери и секретар унутрашњих послова Рајан Зинке су сви служили у разним родовима војске, а Трамп је недавно и бившег генерала Војске САД поставио на место шефа Федералног бироа за затворе...Савет за националну безбетност има следећа два генерала у руководству...“


Отпуштањем „отпадника“ Флина и више Трампових саветника, хунта је из Беле куће уклонила све што самостално мисли. Сада је само додала више више контролне ужади на своје марионете, „продајно особље“. Kelly moves to control the information Trump sees - POLITICO:

„Нови систем, обзнањен у два меморандума чији су коаутори генерал Кели и Портер, а који су дистрибуирани члановима кабинета и особљу Беле куће током протеклих неколико дана, смишљен је тако да обезбеди да председник не види ниједан спољнополитички документ, унутрашњополитички меморандум, ниједан извештај федералних агенција, па чак ни чланке који нису прошли проверу.“

Трамп је слаб на војску јер је био кадет њујоршке војне академије.

Али ипак не воли да буде контролисан. Очекујем да ће се једног дана ускопистити – само да открије да је то учинио прекасно и да му је сва власт одузета.


Непотребни копнени коридор

Фотографија преузета из The Iranian Land Route to the Mediterranean: Myth or Reality? | The American Spectator

Ционистичка пропаганда кука да Иран заузима Сирију и да је једино за шта у Сирији стварно мари јесте успостављање копненог коридора између Ирана и Либана. „Асошиејтед прес“ тај мит протура као да је утврђена чињеница. Али арргументи његових „новинара“ су нелогични, једва ако по кога убеде. Iran extends reach with fight for land link to Mediterranean:

„Коппнени коридор ће бити највећа награда Ирану за учешће иранских и проиранских јединица у шестогодишњем сиријском грађанском рату...Копнени коридор би олакшао покрете (про)иранских бораца између Ирана, Ирака, Сирије и Либана, као и испоруке оружја Дамаску и либанском Хезболаху, најважнијој иранској прокси-групи.“

Та копнена веза би олакшала нешто што је, према даљем АП-овом писанију, већ остварено и без њеног постојања:

„Највећим делом, тај пут су утрли ирански савезници и проксији, микс војника председника Башара Асада, Хезболахових бораца и припадника шиитских милиција с обе стране границе, намерних да се повежу. Иран у Сирији има и своју Револуционарну гарду, која директно садејствује са сиријском војском.“

Дакле, Ирану копнени коридор треба да пребацује људство и оружје у Сирију и Либан. А да би отворио тај тренутно запречени коридор, своје људство и оружје је већ пребацио у Либан и Сирију. Чини ми се да таквој аргументацији нешто фали.


„Запад 17“

Фотографија преузета из What to Expect When You’re Expecting Zapad 2017

Добро познати натоовски пропагандисти сеју страх због предстојећих руских војних вежби. Russia readies for huge military exercises as tensions with west simmer | World news | The Guardian:

„Русија припрема можда највећу војну вежбу од краја хладног рата, демонстрацију силе коју ће НАТО будно пратити, тим пажљивије због нараслих напетости између Запада и Истока.

Западни званичници процењују да би у војној вежби „Запад 17“, која ће се одржати следећег месеца у Белорусији, Калињинграду и самој Русији, могло учествовати чак 100 000 војника и људства за логистичку подршку.“


Даље следи мноштво произвољности и, да простите, срања. Јер је „Запад 17“ у ствари читав низ мањих војних вежби које ће се одржавати током неких шест месеци. У њима ће учествовати и припадници локалних полицијских и служби цивилне заштите, због чега и тако велики број учесника. Слични маневри се одржавају у некој од четири руске војне области сваке године. Број војника за суштински део војне вежбе „Запад 17“ ће бити на нивоу људства једне дивизије – 13 000 – 15 000 војника. Ничега, ама баш ничега посебног нема у овим маневрима, али еви, натоовски пропагандисти из петних жила запели да их прикажу као увод у напад на Западну Европу.

Moon of Alabama

Претходно од истог аутора: Нови председник Француске...

Аутор: Moon of Alabama
Извор: MoA - Notes On The Junta, An Unnecessary Land-Corridor And A Regular Russian Maneuver
Извор за видео: Military leaders consolidate power in Trump administration - The Washington Post
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!