четвртак, 14. септембар 2017.

Пол Крејг Робертс: Мало предавање о економији за Русију и Кину

Paul Craig Roberts

Има ли ико у Трамповој администрацији а да није имбецил?

После низа година војних претњи Русији - само се сетимо заменика директора ЦИА-е Мајка Морела када је у "Шоуу Чарлија Роуза" рекао да би САД требало да почну с убијањем Руса да би им "послале поруку", и шефа Генералштаба Војске САД Марка Мајлија како прети да "потући ћемо вас жешће него што сте икада потучени" - амерички министар финансија Стивен Мнучин сада прети Кини. Ако се Кина не буде придржавала нових америчких санкција Северној Кореји, онда ће јој САД, рече Мнучин, "наметнути нове санкције (Кини) и спречити приступ америчком и међународном доларском систему".

Значи, шворцирана америчка влада, са јавним дугом од 20 билиона долара и иста она која мора да штампа новац за куповину сопствених обвезница, прети другој по величини економији на свету, економији која је, када се гледа паритетна куповна моћ, већа од америчке економије.

Ајд да видимо шта то значи. Колико америчких фирми послује у Кини? Неће бити да су тамо само "Епл" и "Најки". Да ли би новонаметнуте санкције Кини подразумевале да америчке фирме своју робу произведену у Кини не би смеле да продају на америчком и сваком другом тржишту осим кинеског? Мислите да би глобалне америчке корпорације пристале на тако нешто?

И још, шта ако Кина одговори национализацијом свих америчких фабрика и свих западних банака у Кини и Хонконгу?

Мнучин је већи имбецил од Ники Хејли. Амерички министар финансија не зна коме и чиме се усудио да прети.

Кини претити искључивањем из међународног монетарног система заснованог на америчком долару?! Од тога нема ничег штетнијег за САД, а за Кину - кориснијег. Огроман број економских трансакција напросто би се одвијао ван доларског система, истовремено смањујући његов опсег и значај. И што је најважније, кинеском и руском државном руководству би најзад свануло да је бити део доларског система огромна одговорност - без икакве користи. Русија и Кина су одавно требале да направе сопствени систем. Бити део система под контролом Вашингтона и допушта Вашингтону да олако прети и намеће санкције.

Разлог с којег су Русија и Кина слепе за ове чињенице је то што олако и блесаво шаљу студенте у САД да овде студирају економију. Таква пачадија се враћа кући потпуно испраног мозга и накљукана неолибералном или "ђубре-економијом" (“junk economics”), како је назива Мајкл Хадсон, чији "поучци" руске и кинеске "експерте" за економију практично претварају у јањичаре у служби Вашингтона, уместо да раде у корист сопствене државе.

Ако је Кини и Русији стало до суверености, требало би да се сваки дан моле да их Мнучин избаци из доларског међународног монетарног система који их експлоатише. Тада ће Русија и Кина морати да успоставе сопствени систем, и да почну да уче праву економију уместо пропаганде од економије што ваља једино Вашингтону.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Русија и Кина са Вашингтоном раде руку под руку на сопственој смрти

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: An Economic Lesson for China and Russia - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар