Пређи на главни садржај

Пол Крејг Робертс: Мало предавање о економији за Русију и Кину

Paul Craig Roberts

Има ли ико у Трамповој администрацији а да није имбецил?

После низа година војних претњи Русији - само се сетимо заменика директора ЦИА-е Мајка Морела када је у "Шоуу Чарлија Роуза" рекао да би САД требало да почну с убијањем Руса да би им "послале поруку", и шефа Генералштаба Војске САД Марка Мајлија како прети да "потући ћемо вас жешће него што сте икада потучени" - амерички министар финансија Стивен Мнучин сада прети Кини. Ако се Кина не буде придржавала нових америчких санкција Северној Кореји, онда ће јој САД, рече Мнучин, "наметнути нове санкције (Кини) и спречити приступ америчком и међународном доларском систему".

Значи, шворцирана америчка влада, са јавним дугом од 20 билиона долара и иста она која мора да штампа новац за куповину сопствених обвезница, прети другој по величини економији на свету, економији која је, када се гледа паритетна куповна моћ, већа од америчке економије.

Ајд да видимо шта то значи. Колико америчких фирми послује у Кини? Неће бити да су тамо само "Епл" и "Најки". Да ли би новонаметнуте санкције Кини подразумевале да америчке фирме своју робу произведену у Кини не би смеле да продају на америчком и сваком другом тржишту осим кинеског? Мислите да би глобалне америчке корпорације пристале на тако нешто?

И још, шта ако Кина одговори национализацијом свих америчких фабрика и свих западних банака у Кини и Хонконгу?

Мнучин је већи имбецил од Ники Хејли. Амерички министар финансија не зна коме и чиме се усудио да прети.

Кини претити искључивањем из међународног монетарног система заснованог на америчком долару?! Од тога нема ничег штетнијег за САД, а за Кину - кориснијег. Огроман број економских трансакција напросто би се одвијао ван доларског система, истовремено смањујући његов опсег и значај. И што је најважније, кинеском и руском државном руководству би најзад свануло да је бити део доларског система огромна одговорност - без икакве користи. Русија и Кина су одавно требале да направе сопствени систем. Бити део система под контролом Вашингтона и допушта Вашингтону да олако прети и намеће санкције.

Разлог с којег су Русија и Кина слепе за ове чињенице је то што олако и блесаво шаљу студенте у САД да овде студирају економију. Таква пачадија се враћа кући потпуно испраног мозга и накљукана неолибералном или "ђубре-економијом" (“junk economics”), како је назива Мајкл Хадсон, чији "поучци" руске и кинеске "експерте" за економију практично претварају у јањичаре у служби Вашингтона, уместо да раде у корист сопствене државе.

Ако је Кини и Русији стало до суверености, требало би да се сваки дан моле да их Мнучин избаци из доларског међународног монетарног система који их експлоатише. Тада ће Русија и Кина морати да успоставе сопствени систем, и да почну да уче праву економију уместо пропаганде од економије што ваља једино Вашингтону.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Русија и Кина са Вашингтоном раде руку под руку на сопственој смрти

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: An Economic Lesson for China and Russia - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de