понедељак, 20. новембар 2017.

Дебкафајл: После неуспеха сиријске војске и Хезболаха, команду у бици за Абу Камал преузео генерал Револуционарне гарде Ирана Сулејмани

Фотографија преузета из Iran’s Gen. Soleimani takes personal command of Abu Kamal battle. His deputy killed - DEBKAfile

Генерал Револуционарне гарде Ирана Касим Сулејмани је преселио свој штаб у Сирију пошто Асадова војска и Хезболах нису успели да од Исламске државе поврате стратешки важан град Абу Камал.

Командант Револуционарне гарде Ирана (Korpus Čuvara Islamske revolucije) и врховни командант иранских снага на сиријском и ирачком бојишту генерал Касим Сулејмани је у недељу ујутро 19. новембра виђен на попришту битке за Абу Камал, кључни сиријски југоисточни град у провинцији Деир ез-Зор и у близини границе са Ираком, после неуспеха снага сиријске војске и хезболаха да поврате овај град из руку исламске државе. Војни извори "Дебкафајла" кажу да је у бици за Абу Камал погинуо Сулејманијев заменик Каралах Самади, који је свом команданту био најближи војни саветодавац читавих 37 година, још из времена рата са Ираком. Самади је погинуо од минобацачке гранате Исламске државе.

Наши извори сазнају да се Сулејмани "одрекао услуга" сиријске војске и Хезболаха либанских шиита у ослобађању Абу Камала и да је уместо њих довео четири батаљона милиције ирачких шиита, Харакат Хезболах ал-Нуџаба. Ова милиција, "ударна песница" Револуционарне гарде, Асадов режим подржава од 2013. године, а Сулејмани ју је раније ове године пребацио на ратиште у Јемену, да пружи подршку Хути побуњеницима.

Да је врати у Сирију преко Ирака, Сулејмани је ангажовао инжињеријске јединице које су поставиле понтонске мостове преко километар и по широког Еуфрата. Његову одлучну борбу за поновно заузимање Абу Камала подржало је и шест бомбардера дугог домета Ту-22М3, који су 16. новембра, полетевши из својих руских база, пристигли преко Ирана и Ирака, и бомбардовали положаје Исламске државе, и уништили припаднике њене војске, опрему и оружје.

Поновно заузимање Абу Камала ће иранским снагама расчистити пут да из Ирака могу право за Палмиру и Дамаск. Међутим, призор иранских војних снага како улазе у Сирију тако близу јорданске границе изазива цвокотање Амана, јер јорданско руководство на присуство иранских снага у Абу Камалу гледа као на директно угрожавање своје северне границе, због чега се пожалило и Вашингтону. Узалуд. По нашим изворима, сви јордански покушаји да Трамповој администрацији укажу на ову опасност нису изазвали никакву реакцију.

Исто као у Израелу. Ни једна једина владина или војна управа није показала да је интересује долазак Револуционарне гарде Ирана у Абу Камал.

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Извор: Iran’s Gen. Soleimani takes personal command of Abu Kamal battle. His deputy killed - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар