Пређи на главни садржај

Дебкафајл: После неуспеха сиријске војске и Хезболаха, команду у бици за Абу Камал преузео генерал Револуционарне гарде Ирана Сулејмани

Фотографија преузета из Iran’s Gen. Soleimani takes personal command of Abu Kamal battle. His deputy killed - DEBKAfile

Генерал Револуционарне гарде Ирана Касим Сулејмани је преселио свој штаб у Сирију пошто Асадова војска и Хезболах нису успели да од Исламске државе поврате стратешки важан град Абу Камал.

Командант Револуционарне гарде Ирана (Korpus Čuvara Islamske revolucije) и врховни командант иранских снага на сиријском и ирачком бојишту генерал Касим Сулејмани је у недељу ујутро 19. новембра виђен на попришту битке за Абу Камал, кључни сиријски југоисточни град у провинцији Деир ез-Зор и у близини границе са Ираком, после неуспеха снага сиријске војске и хезболаха да поврате овај град из руку исламске државе. Војни извори "Дебкафајла" кажу да је у бици за Абу Камал погинуо Сулејманијев заменик Каралах Самади, који је свом команданту био најближи војни саветодавац читавих 37 година, још из времена рата са Ираком. Самади је погинуо од минобацачке гранате Исламске државе.

Наши извори сазнају да се Сулејмани "одрекао услуга" сиријске војске и Хезболаха либанских шиита у ослобађању Абу Камала и да је уместо њих довео четири батаљона милиције ирачких шиита, Харакат Хезболах ал-Нуџаба. Ова милиција, "ударна песница" Револуционарне гарде, Асадов режим подржава од 2013. године, а Сулејмани ју је раније ове године пребацио на ратиште у Јемену, да пружи подршку Хути побуњеницима.

Да је врати у Сирију преко Ирака, Сулејмани је ангажовао инжињеријске јединице које су поставиле понтонске мостове преко километар и по широког Еуфрата. Његову одлучну борбу за поновно заузимање Абу Камала подржало је и шест бомбардера дугог домета Ту-22М3, који су 16. новембра, полетевши из својих руских база, пристигли преко Ирана и Ирака, и бомбардовали положаје Исламске државе, и уништили припаднике њене војске, опрему и оружје.

Поновно заузимање Абу Камала ће иранским снагама расчистити пут да из Ирака могу право за Палмиру и Дамаск. Међутим, призор иранских војних снага како улазе у Сирију тако близу јорданске границе изазива цвокотање Амана, јер јорданско руководство на присуство иранских снага у Абу Камалу гледа као на директно угрожавање своје северне границе, због чега се пожалило и Вашингтону. Узалуд. По нашим изворима, сви јордански покушаји да Трамповој администрацији укажу на ову опасност нису изазвали никакву реакцију.

Исто као у Израелу. Ни једна једина владина или војна управа није показала да је интересује долазак Револуционарне гарде Ирана у Абу Камал.

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Извор: Iran’s Gen. Soleimani takes personal command of Abu Kamal battle. His deputy killed - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de