Пол Крејг Робертс: Трампова спољна политика је удовољавање Израелу

Фотографија преузета из DONALD TRUMP: NEO-NAZI SYMPATHIZER? OR FIRST JEWISH PRESIDENT? | ApolloSpeaks

Питер Џенкинс, бивши британски амбасадор у Међународној агенцији за атомску енергију, изразио је забринутост због одлука Француске, Немачке и Велике Британије да удовоље председнику Трампу и нађу "мане" иранском нуклеарном споразуму: Europe, Don’t Go All wobbly on the JCPOA! – LobeLog. Чланак вреди прочитати јер је и доказ да су европске владе и даље верни вазали Вашингтона, и поред њиховог, тобоже преовлађујућег, "трампомрзитељског" става.

Читаоцу на знање - ирански нуклеарни споразум нема никаквих недостатака. Његове мане су израелска измишљотина којом се жели да се понове крене с нападима на Иран, нападима које је споразум окончао. Оно што Трамп сада чини је удовољавање Израелу. Израел не жели да Иран поседује ракете дугог домета - ма и са конвенционалном бојевом главом - које оснажују иранску одбрану. Још важније, Израел не жели да се лиши могућности да Иран оптужује за поседовање нуклеарног оружја и тако наведе САД да војно дестабилизују Иран, као што су учиниле са Ираком и Либијом. Сирија и Иран су Израелу проблематични зато што подржавају Хезболах, либанску милицију која је већ два пута истерала Израелске одбрамбене снаге из јужног Либана, територије коју Израел хоће да заузме због њених водних ресурса. Ако Израел, "наоружан" здушном подршком цио-неоконзервативаца који контролишу америчку спољну политику, успе у намери да Запад поново крене с нападима Иран, можда ће такође успети, нада се, да натера Иран да дигне руке од Хезболаха и Либана и препусти их коме и треба - Израелу.

Израелска пропаганда је Американцима испрала мозак до те мере да не постоје никакве препреке за Вашингтон да отворено удовољава интересима Израела. Што Трамп и чини. Ма колико се трсио, "жестоки момак" је само израелски подводач.

Ово што се сада дешава нема никакве везе са иранским нуклеарним и ракетним програмом. То Израел само користи силу и утицај САД, укључујући и моћ да застраши Европу, у уклањању Ирана као препреке свом ширењу.

Наравно, и британски дипломата све ово зна, али је свестан да овакве ствари јавно рећи значи опростити се од каријере, јер ће те жигосати као антисемиту.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Трампов говор о националној безбедности


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Trump’s Foreign Policy Is In Service To Israel - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!