На вест "Полемика Израела с Пољском због њене забране помињање злочина Пољака током Холокауста"

Освјенћим (Аушвиц), некадашњи центар јеврејске трговине пољским робињама. Фотографија: Oświęcim - Wikipedia

Премијер Израела Бењамин Нетањаху је данас рекао да се оштро противи новом закону Пољске којим се забрањује свако помињање злочина пољске нације током Холокауста, и назвао тај пропис неоснованим.

О том закону који је у петак прошао у доњем дому Парламента, још треба да гласа горњи дом, и да га потпише председник Пољске, али се верује да су то само формалности.

"Историја се не може изменити, а забрањено је порицати Холокауст. Наредио сам амбасадору Израела у Пољској да се састане с пољским премијером и изрази мој чврст став против тог закона", рекао је Нетањаху, додавши да ниједан закон не може изменити историјску истину.

Лидер израелске опозиционе партије центра "Јеш атид" (Има будућности) Јаир Лапид сукобио се с амбасадом Пољске преко Твитера, упозоривши га да лекције не држи њему, сину преживелог у Холокаусту, пренели су израелски медији.

"У потпуности осуђујем нови пољски закон којим се покушава да се порекне пољско саучесништво у Холокаусту. Смишљен је (Холокауст) у Немачкој, али су стотине хиљада Јевреја убијене, а да нису никада среле немачког војника", написао је Лапид пошто је Парламент Пољске у петак изгласао контроверзни закон којим се забрањује свако помињање учешћа пољске нације у злочинима Холокауста.

Законом се забрањује и употреба речи "пољски логори смрти" за места где су Јевреји и други убијани у Пољској под окупацијом нациста током Другог светског рата.

Свако ко прекрши тај нови закон Пољске, укључујући и странце, биће кажњен новчано или затвором до три године, пренели су израелски медији.

Лапид, лидер израелске опозиционе партије, написао је да јесте било пољских логора смрти и да ниједан закон то не може изменити.

Амбасада Пољске у Тел Авиву му је одговорила оценивши да је његова изјва доказ да је образовање о Холокаусту преко потребно чак и у Израелу, на шта је израелско Министарство спољних послова оценило да је жалосно што Амбасада Пољске "покушава да придикује" Израелцима о сећању на Холокауст.

Извори: Бета, Нови магазин


Александар Јовановић / Ћирилизовано: Неки Пољаци јесу, наравно, саучествовали у тзв. Холокаусту. Али нисам сигуран да је Јеврејима баш паметно што дижу грају због овог пољског закона. Јер, ако се поведе мало жешћа расправа, могло би да искрсне питање - зашто су се Пољаци тако односили према Јеврејима када су и сами били жртве нациста?

Можда зато што памте? И злопамте. Рецимо:

"Једна фасцинантна чињеница коју Бристовова књига открива је да је центар јеврејске трговине пољским девојкама био у малом граду Освијенћим. Немачки назив за овај град је Аушвиц." - WORLD WIDE WHITE SLAVE TRADE CENTERED IN ISRAEL: Post “BLACKLISTED” Or “Buried” By GOOGLE [RE-POST] Modern Day Slavers – “Their God Granted Right?!”



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!