Гилад Ацмон: Израел, ненамерно, одложи трећи светски рат

SNIPPITS AND SNAPPITS

Власник "Скај"-а и медијски могул Руперт Мардок  2014 године је добио награду Антидифамационе лиге. С разлогом. Повремено, "Скај" се претвара у државну пропагандну службу. Једноминутни видео испод је добар пример. Мардокова трудбеница је грубо прекинула бившег команданта Британских оружаних снага Џонатана Шоа чим је изашао из оквира предвиђеног сценарија, када је рекао да иза напада хемијским средствима у Думи не стоји сиријски режим. Генерал Шо је покушао да укаже да је употреба хемијског оружја очајнички чин, а не нешто што би се могло очекивати од Асадовог режима, који је практично већ победио.



До јуче сам сам сматрао да Америка није толико глупа да нападне Сирију. Водио сам се једноставном логиком: Руси су недавно у Сирији распоредили свој најсофистификованији, али у ратним условима непроверени, систем противваздухопловне одбране С-400, за пресретање америчких крстарећих ракета "томахавк", оружја из 70-тих. Био сам прилично сигуран да америчке војне главешине неће ризиковати, свакако не због Израела, да доспеју у ситуацију да им ракете пообара руско оружје. Погрешио сам. Америка, Британија и Француска се јесу упустиле у ризик. Руси и Сиријци кажу да је већина крстарећих ракета оборена. Ако Сирија и Русија говоре истину, НАТО је бајат војнички виц. Можда би требало захвалити се Израелу што је факат изнео на чистац.

Израелска штампа је прошле недеље навелико писала да је телефонски разговор Нетањахуа и Трампа био напет, јер је Трамп поданицима обелоданио да намерава да америчке снаге повуче из Сирије. Знамо да је Израел грдно узнемирен због Асадовог тријумфа, због савезништва Хезболаха, Ирана, Асада, Турске и Русије демонстрираног преко израелске границе на  северу, и да је отворено саопштио да неће дозволити да тамо, у Сирији, буде  још више појачано војно присуство Ирана.

Али Израел је хтео, и жели, да неко други, рецимо САД и НАТО, ескалира "отпор" Асаду. Дакле, и није неко изненађење што су земље најрадије да изађу у сусрет жељама Израела управо три државе најноторније по својим агресивним и ратнохушкачким јеврејским лобијима: у САД, АИПАК-ово газдовање америчким спољним пословима је одавно постало предмет обимних научних истраживања; у Британији, 80% чланова ратоборног клуба Конзервативни пријатељи Израела су торијевци; у Француској, најмоћнија...кхм, НВО, је Репрезентативни савет јеврејских институција.

Почетком недеље, све је указивало да смо на прагу трећег светског рата. Свако иоле упућен у блискоисточна збивања је знао да су за такву ситуацију "најзаслужнији" Израел и његови ратнохушкачки лобији. Испоставило се да и јесу, јер су успели да Америку, Британију и Француску натерају да делују противно сопственим националним интересима. Међутим, јутрос смо се такође уверили, после злочиначног, али и јаловог, напада, да НАТО није моћан војни савез, већ ционистичка алатљика - претупа за рат.

Неће бити трећег светског рата. До даљег.

Израелу једно велико хвала.


Ако хоће да је спале, вредна је вашег читања:

Being in Time - A Post Political Manifesto, 
Amazon.co.uk , Amazon.com and  here (gilad.co.uk).


Претходно од истог аутора: Гилад Ацмон: Еволуција по рабину Јицаку Јозефу

Аутор: Гилад Ацмон
Извор: How Israel Postponed  WW3 (inadvertently) — Gilad Atzmon
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на antiX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!