Кратка историја Сарске области

Нијемце би требало подсјетити на заборављену историју Сарске области. И на разлоге зашто је ова земља, иако није требало да буде њен дио, послије дужег периода постала десета савезна покрајина у СРЊ.


Богата угљем и осталим рудама, Сарска је била дио Њемачког Рајха од 1871. Почетком 20 вијека прошла је заједно са остатком земље кроз све недаће које су се сручиле на њу. Послије Првог свјетског рата су британске и француске снаге заузеле овај дио Њемачке. У ствари је ова земља истргнута из њемачке државе.

Као посљедица Другог свјетског рата, Сарска се нашла у зони француске управе. Изгледало је да ће бити припојена Француској. Један од корака у овом смјеру је било и увођење обавезне наставе француског језика у све школе.

Половином 1950-их година, западни дио Њемачке је почео да се диже из пепела. Сломљени дух њемачких заједница у овом подручју је почео да се нагло опоравља.

Њемачки канцелар, Конрад Аденауер, радио је предано на томе да се Сарска врати у окриље СРЊ. То је радио на веома опрезан начин да не би пореметио односе са Француском. Због тога је био прозиван од стране свих: Нијемаца из Њемачке, Нијемаца из Сарске, од опозиције у Бундестагу и чак из редова своје партије – ЦДУ(Хришћанска Демократска Унија).

Предсједавајући њемачке владе успио је да наговори Французе да одобре спровођење референдума у спорном подручју. Његово становништо је требало да се самостално изјасни о томе да ли подржавају стварање Сарске или не.

Референдум који је одржан 23.10.1955, протекао је у немирима. Француска аута су била демолирана а људске масе су на улицама узвикивале: „Сарска припада Нијемцима“. Нико није остао равнодушан, тако да је од 96,5 посто бирача, чак 63 посто рекло „Не“ тзв. европском статусу Сарске.

У току следеће године су министри вањских послова Француске и Њемачке склопили уговор, по коме је Сарска постала дио СРЊ. 1.1.1957 је био одређен као дан на коме Сарска званично постаје дие СРЊ. Прелазни период је трајао две године. Замјена француских са њемачкм службама изведена је постепено. На овај начин је створена десета савезна покрајина у оквиру СРЊ.

И дан данас постоје људи у Сарској, који нису задовољни референдумом из 1955 године. Једна мисао која им не да мира је ова: “Данас смо ми, становници Сарске, сметлиште Њемачке а у оно доба смо имали шансу да заиста постанемо независни. Да смо ту прилику тада искористили данас били би други Луксембург и Европа би се према нама на сасвим другачији начин опходила.“

Мада ни ови носталгичари не би били зато да Сарска покрајина буде дио Француске:
„Сарска припада Нијемцима“, и крај приче.



Аутор: Владислав Бриг
Извор: The story of Saar — Novorossia News Agency
Превод: Лаза за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!