Падобранци ветерани

Да је Дедал измислио падобран, Икар, тај први „недисциплиновани“ пилот, занешен младошћу, а опчињем сунцем и висином, вероватно никад не би био опеван, а пилоти би имали једну легенду мање. Овако смо морали да сачекамо на Леонарда да Винчија, коме многи приписују изум падобрана. Од тада је све почело. Летети и скакати из авиона привилегија је само одабраних, а падобранци и пилоти, та два ока у глави која стварно нико не може да завади су судбински везани. Њихово другарство је исконско.

Писац текста (лево) и Давор Алекса, падобранац ветеран
Имао сам част да стицајем околности упознам Давора Алексу и Момчила Минића и са њима проведем леп дан у Пакрацу на устоличењу Владике Јована, такође падобранца, па зато овог пута нећемо ћирилизовати о њиховој захтевној обуци коју су они давно прошли, а и данас је одржвају на високом нивоу, већ о љубави према падобранству коју ти људи са својим друговима преносе од породице, преко пријатеља па све до чешњејших владика.

Момчило Минић падобранац ветеран са супругом и сином падобранцима
и мојом маленкошћу

 Љубав према падобранству многе од њих је коштала живота, а писање и говори о подвизима падобранаца увек су везани за сету. Њиховим подвизима углавном су се хвалили они који то не заслужују, потурајући их да иду тамо где неки не би отишли ни у најмирнија времена. Они су увек били нешто више од пустог младог „топовског меса“. Ко преживи прича, па се тако и ова мала чета одабраних скупила и присетила оних дана, када су пушка и друг били оно на шта су се једино могли ослонити. Кад све прође лако је, јер сећање углавном потискује тугу, а и оно што је било постаје лакше па је осмех оно што је после свега то што падобранцима најбоље пристаје.

Захваљујемо се делу чете ветерана на пријатном поподневу и надамо се да ћемо се убрзо поново срести, али на некој од трибина нашег Удружења.

Уживајте уз видео документарац ПРВА. РС о падобранцима ветеранима:
veterani_prva_rs - Download - 4shared - Lugonja Marko

Милорад Ђошић, члан УО
Српског Удружења Ћирилица Београд
пензионисани пуковник-пилот

2 коментара:

  1. БРАВО ПУКОВНИЧЕ!ОДЛИЧАН ТЕКСТ.ПОЗДРАВ ИЗ ВУКОВАРА!

    ОдговориИзбриши
  2. Велики поздрав Пуковнику од фамилије Минић. Надам се такође скорашњем сусрету.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!